Hírek

2015.05.01. 13:05

100 éves vadgesztenyefát vágatott ki az önkormányzat

Várpalota-Inota – Százéves, egészséges vadgesztenyefát vágatott ki az inotai Bercsényi utcában az önkormányzat, mert gyökerei nyomták a földben futó gázvezetéket, ezzel pedig veszélyes szivárgást kockáztattak.

Szabó Péter Dániel

Felháborodva hívta fel a napokban lapunkat az Inotán élő Lábas István és Mónos Jenő. Elmondták, egy csapat munkás jelent meg a Bercsényi utcában, s se szó, se beszéd, kivágtak egy 100 éves, egyébként teljesen egészséges vadgesztenyefát. – Gyönyörű volt ez a fa, nem értem miért kellett kivágni – mondja Lábas István.

– Inotában épp azt szeretem annyira, hogy szép, öreg fák szegélyezik az utcákat. Ez a közel 20 méter magas példány is ilyen volt – teszi hozzá Mónos Jenő, aki egyébként elismert festőművész, szürrealista képeiből a közelmúltban nyílt kiállítás a várpalotai Thury-várban. A Várpalotai Közüzemi Kft. helyszínen dolgozó szakemberei a helyiek szerint azt állították, hogy az E.On megbízásából, engedéllyel vágták ki a fát. Egyházi Nikoletta a cég szóvivője kérdésünkre közölte, „az említett utcában nem társaságunk kérte, illetve végezte el a fakivágást. Tudomásunk szerint magánszemély kezdeményezésre  történt a fakivágás. Javaslom, az önkormányzatot kérdezzék meg az ügyben, hiszen fakivágáshoz az ő engedélyük szükséges.”

Mónos Jenő és Lábas István a kivágott vadgesztenyefa törzsénél az inotai Bercsényi utcában
Fotó: Szabó Péter Dániel

Az ügyben megkerestük a Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezető igazgatóját is, Horváth Tamás a várpalotai önkormányzathoz irányított minket, ahol Borbás Tamás út- és energiaügyi előadó készséggel válaszolt kérdéseinkre. Elmondta, a fát azért kellett kivágni, mert a gyökerei erősen nyomták a gázvezetéket, ezzel pedig veszélyes szivárgást kockáztattak.

– A hölgy, akinek a háza előtt található a fa, már több alkalommal is kereste az önkormányzatot az ügyben. Elmondása szerint a gázszolgáltató szakemberei többször jártak nála, s felszólították, tegyen valamit az ügyben, mert a házba bevezető földalatti gázvezetéket erősen nyomják a gesztenyefa gyökerei, s rövidesen sérülést, s ezzel gázszivárgást okozhatnak. Én magam is jártam helyszíni szemlén a Bercsényi utcában, hogy meggyőződjek az állítások jogosságáról – mondta el kérdésünkre Borbás Tamás. Az út- és energiaügyi előadó hozzátette, a várpalotai önkormányzat különösen ügyel arra, hogy csak nagyon indokolt esetben engedélyezzen fakivágásokat, az utóbbi időben is több, ilyen témájú kérést utasítottak vissza a hivatalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!