Hírek

2015.05.08. 10:25

100 éves a védőnői szolgálat

Generációs tudás a védőnőké, s ezt a tudást minden olyan területre, például a köznevelésbe is be kell vonni, ahol szükség van rá.

Szabó Péter Dániel

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár mondta el mindezt pénteken Várpalotán, az Országos Védőnői Szolgálat megalapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Az államtitkár hozzátette, a védőnők munkájának sokkal nagyobb az értéke annál, mint amennyire jelen van mindez a köztudatban.

- Napi szinten ott vannak a kórházakban, az iskolákban, a családok mindennapi életében, ami hatalmas felelősség is egyben. Nem véletlen, hogy a közelmúltban hungarikummá is nyilvánították a védőnői szolgálatot – mondta el Czunyiné dr. Bertalan Judit.

Czunyiné Bertalan Judit államtitkár hangsúlyozta, a védőnők felelőssége óriási, hiszen jelen vannak a családok mindennapi életében (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A szolgálat évszázados történetéről Kahlichné Simon Márta nyugalmazott főiskolai tanár tartott előadást a megjelenteknek, köztük Odor Andrea országos vezető védőnőnek, Gyaramthyné Doma Gabriella megyei vezető védőnőnek, Talabér Márta polgármesternek és Bábiné Szottfried Gabriellának, a centenáriumi programsorozat koordinátorának. Elmondta, az első világháború idején 100 csecsemőből 20-22 elhalálozott, a harctéren szolgáló férfiakat nélkülöző nők nagy szegénységben próbálták nevelni gyermekeiket. Ez ellen próbált tenni az 1915 júniusában Budapesten megalapított Stefánia Szövetség - a védőnői szolgálat elődje –, amelynek alapvető célja az anyák és csecsemők segítése, a csecsemő halandóság csökkentése, valamint a prevenció, a tudatlanság és a babonák elleni harc volt. Munkájuk eredményeként 1917-től állami feladattá vált az anya- és csecsemővédelem.

A Veszprém megyei Stefánia Szövetség 1918-ban alakult meg. Simon György elnökletével, míg az igazgatói posztot Cságoly Sándor főorvos töltötte be. A szövetség helyi szervezete hatékonyan dolgozott, a harmincas évek végére már a megye négy településén működtettek védőintézeteket.

A folytatásban a vár rendezvénytermében előbb a tehetséges várpalotai táncos, Lacó Fruzsina előadását tekinthették meg a vendégek, majd az Országos Musical & Operett Kurzus növendékei énekeltek a védőnőknek. Az ünnepség állófogadással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!