Hétvége

2016.10.08. 12:55

Utcára vonulnak a sümegi fiatalok

SÜMEG Rendhagyó módon emlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára Sümeg. A helybeliek egy csoportja ismét az utcára vonul. Most azonban nem forradalmat csinálnak, hanem előadják azt, ami hatvan évvel ezelőtt történt a városban.

Tisler Anna

A megemlékezés fővednöke Miller Lajos Kossuth-díjas operaénekes, aki a forradalom idején Sümegen járt gimnáziumba, édesapja, id. Miller Lajos állatorvos pedig a Sümeg járási forradalmi tanács tagja volt.

A rendhagyó emlékezés ötlete Bókkon Gyula tanár, színjátszócsoport-vezető fejéből pattant ki már egy évvel ezelőtt. Források után kutatott, majd Miklósi-Sikes Csabától megkapta a teljes anyagot. Már csak szereplőket kellett gyűjtenie. Felhívására sokan jelentkeztek. Az előadásban részt vesz az általános iskola színjátszó csoportja, a felső tagozatosokból álló Ramiszín tagjai, gimnazisták, ma már felnőtt egykori színjátszók, a Városvédő és Szépítő Egyesület tagjai, néhány néptáncos.

A korhű öltözetet az előadáson az idősebbektől beszerzett ballonkabátokkal és matrózblúzokkal oldják meg. A gyerekek jól tudják, hogy akkor majd nem szabad farmerban megjelenniük, ugyanis azt 1956-ban az imperialisták viselték. A korhű fegyvereket az orosz hagyományőrzők biztosítják Fotó: Tisler Anna

A próbákat szeptember végén kezdték a Kisfaludy művelődési központban. Vasárnap tudnak találkozni, vannak ugyanis kollégisták és három műszakban dolgozók is a csapatban. A történetet kiviszik az egykori helyszínekre, a posta előtti térre, a gimnázium elé és a Kisfaludy térre. Bókkon Gyula megszervezte, hogy részt vegyenek az orosz hagyományőrzők, akik Budapestről érkeznek, hogy legyenek korhű fegyverek. Az öltözet beszerzésében a színjátszók is segítenek. Az már nem lesz nehéz, az idősebbek még őriznek ballonkabátokat, a fiatalabbak többségének még megvan a matrózblúza. A gyerekeknek a tanár elmondta, hogy miért nem szabad farmerban megjelenniük az előadáson. Azt ugyanis 1956-ban az imperialisták viselték. A megvalósításhoz sok segítséget kaptak a város önkormányzatától, a Kisfaludy művelődési háztól és a Magyar Kulturális Alaptól.

Fotó: Tisler Anna

- Az előadásba bevonjuk a nézőközönséget is - tudtuk meg az ötletgazdától. - Amikor megyünk egyik helyszínről a másikra, azt kérjük, hogy ők is álljanak a sorainkba. Így ugyanúgy hömpölyög a tömeg, mint 1956-ban. Néhány dal eléneklésére felkértük Kőrösi Csabát, a Veszprémi Petőfi Színház színművészét, és szerepel majd Módri Györgyi is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!