Hétvége

2017.01.20. 20:35

Lakatos András - Új lehetőség az életre

Adj vért, és megmentesz három életet!” – tartja a mondás. Ha azonban előre gondolkozunk, és úgy döntünk, halálunk után felajánljuk szerveinket, még több beteg emberen tudunk segíteni, aki lehet, hogy már évek óta vár a megfelelő donorra.

Piltman-Horváth Barbara

A szervátültetés nem vehető félvállról. Egyáltalán nem számít rutinműtétnek, életmentő beavatkozásról van szó.

Sajnos vannak olyan komoly betegségek, amik olyan mértékben károsíthatják belső szerveinket, hogy csak a transzplantáció segíthet. Nem- csak a betegnek, de a családnak is nehéz lehet feldolgozni, ha valakit olyan betegség ér, ami ilyen súlyos következményekkel jár, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mi van, ha nem találnak rövid időn belül megfelelő donort, vagy a szervezet nem fogadja be az új szervet.

Bizonyára emlékeznek még Lakatos Andrásra, a fiatal ajkai bankárra, aki két évvel ezelőtt szívátültetésen esett át. A napokban harmincadik életévét betöltő fiatalember elmondta, egyáltalán nem aggódott a műtét miatt, inkább megkönnyebbülést érzett, hogy végre tudnak megoldást a betegségére, még ha ilyen drasztikusat is.

- Ahogy közölték velem, hogy átültetésre van szükség, és felkerültem a transzplantációs listák elejére, egyből jobban lettem. Javultak az értékeim, hiszen végre tisztában voltam azzal, mi fog történni velem, mi lesz a kiút ebből a helyzetből - mondta András.

Az, aki átültetésre vár, már hosszú hónapokat töltött el a várakozással, ezért látszólag felkészült - mondta meg-keresésünkre Szilágyi Judit pszichológus. - A valóságban azonban minden nagyon gyorsan zajlik le, hiszen a kivett szerveket meghatározott időn belül fel kell használni, így a betegnek valójában csak néhány órája van arra, hogy a kórházba jusson és előkészítsék.

A szakember eddigi tapasztalata az volt az ilyen betegeknél, hogy eleinte el sem akarják hinni, hogy végre valóban a szervhez jutnak, és mindig nagyon sok a bűntudat - mert ez azt is jelenti, hogy valaki meghalt. - Pszichésen rettenetesen megter-helő azt feldolgozni, hogy valaki halála árán jutottak hozzá az életmentő szervhez. Olyan érzésük van, mintha ők várták volna valaki halálát, pedig nem, legalábbis nem tudatosan.

Lakatos András szívátültetésen esett át két éve, azóta már újra teljes életet tud élni Fotó: Nagy Lajos

A pszichológus szerint sokan próbálják ezt kompenzálni például a donor családjának felkutatásával, és egyrészt információkhoz jutni, hogyan halt meg az illető, másrészt pedig próbálják valamilyen módon kifejezésre juttatni a hálájukat. - Sokan úgy élik meg a beültetett szervet, hogy akkor bennük él tovább az az elhunyt valaki - ami nem biztos, hogy minden esetben szerencsés. Egyrészt megnehezíti a gyászt annak a családnak, ahol a donor elhunyt. Másrészt annak, aki kapta, a saját életét kellene tovább élnie, és nem valaki másét, akitől a szervet kapta. Ugyanakkor sok családnál azt látom, mégiscsak megnyugvást jelent a számukra, hiszen például a donor családja számára a halál értelmet nyer, értelmessé válik, mert így valaki életet nyert általa - véli Szilágyi Judit. Aki kapta, igyekszik nagyon megbecsülni a kapott szervet, jellemzően már előtte is nagyon egészségtudatosan élnek, a diagnózis kimondása után, de a műtétet követően még inkább. Természetesen van olyan is, hogy annyira nem tudja az illető feldolgozni, hogy más halála révén jutott a szervhez, hogy utána önpusztító életet kezd el élni, lehetetlenné téve egy újabb műtétet. Lakatos András tipikusan ahhoz a csoporthoz tartozik, amely azt vallja: attól, hogy más szívével él tovább, még ugyanaz az ember maradt. - Nem lett más a kedvenc ételem, nem utáltam meg emiatt a barátaimat, és nem álmodok mindenféle ismeretlen emberről, aki a donor ismerőse lehetett - fejtette ki. A műtét előtt is sokat sportolt, először sportszívre is gyanakodtak betegsége felderítése előtt.

A beavatkozás után sem hagyhatta el magát, miután immunrendszere megerősödött - tudniillik a műtét után nagyjából egy újszülött fejlettségi szintjén volt -, először otthon szobabiciklizhetett, később pedig konditerembe is járhatott. - Mára pedig szervátültetettekkel tollaslabdázom, indulok a magyar bajnokságban is egyéniben, valamint párosban - mesélte András, aki érmet már biztosan tudhat a nyakában, a kevés induló révén. - Csak a helyezéseket osztjuk el egymás között - tette hozzá mosolyogva.

Bár komoly beavatkozáson esnek túl a betegek, ugyanúgy élhetnek teljes életet, mint egészséges társaik. Egy kicsivel több odafigyelés szükséges takarítás és személyes higiénia tekintetében, de a külső szemlélőnek csak egy kicsivel tűnik tisztaságmániásabbnak az átlagnál a szervátültetésen átesett egyén. - Sűrűbb és alaposabb felmosás, portörlés, kézmosás. A tojásokat hipós vízben áztatjuk, majd lemossuk, így fertőtlenítjük, és külön polcon tároljuk a hűtőben azokat az élelmiszereket, amiket András eszik - sorolta a tennivalókat András édesanyja, s olyan hétköznapi módon, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne.

A beavatkozás egyáltalán nem számít rutinműtétnek. A Magyar Transzplantációs Szövetség tájékoztatása szerint 2015-ben 497 szervátültetést végeztek, ezek közül 40 élő donoros műtét volt, ezek vesetranszplantációs beavatkozások voltak. Az elhunyt donorok háromnegyedénél az agyhalálhoz vezető ok hátterében agyi érkatasztrófa áll, tehát nem traumás eredetű az agyhalál kialakulása az esetek többségében - mondta Szederkényi Edit, a társaság elnöke egy sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!