Hétvége

2015.06.05. 08:46

Tom Hanksszel is forgat a veszprémi Mitev Viktor

Brad Pitt, Matt Damon, Ridley Scott, vagy Tom Hanks. Hollywoodi hírességek sorával is találkozott már. Mégsem erre a legbüszkébb a veszprémi születésű Mitev Viktor, hanem első önálló rendezői alkotására, a para(nem)normális rövidfilmre, a Cargo Designra.

B. Virág Rita

Gyermekkori álmát igyekszik megvalósítani Mitev Viktor, hiszen mindig is érdeklődést mutatott a filmezés iránt. A gyermeki álmoknak tűnő célok eléréséhez viszont kellett egy szakma, amivel eleinte boldogulhatott az életben, aminek segítségével önállóvá válhatott, és kellő hátteret biztosított neki ahhoz, hogy kövesse az útját.

Sokáig koktélkeveréssel kereste a kenyerét, de itt sem elégedett meg azzal a puszta ténnyel, hogy sikerült elhelyezkednie és dolgozhat. Országos mixerbajnokságot nyert 2004-ben, majd saját műsora volt az egyetlen magyar főzőcsatornán, amellyel 2005-ben nemzetközi díjat is nyert.

Ezt követően a fotózással és a filmezéssel is megismerkedett, próbálta elsajátítani a szakma minden titkát, s szép lassan elkezdte építeni filmes karrierjét. Tudni akarta, milyen a kamera előtt és mögött állni.

- Nehéz szakma ez, ahol a folyamatos fejlődés és tapasztalatszerzés elengedhetetlen - hangsúlyozta.

Szerencsére az elhivatottság, a filmezés iránti alázat, és a nagyfokú kreativitás lépésről, lépésre vitte közelebb céljaihoz, mígnem két év előkészület után megkezdődhetett első önálló kisfilmjének forgatása.

A Cargo Design című alkotásban nem akármilyen előadóművészek kapták a főszerepeket. Nagy Feró énekes és Elek Ferenc színművész duója különös atmoszférát adott az alkotásnak, amely alapvetően egy vígjáték, amit a para(nem)normális jelzővel láttak el. A film Moszkva külvárosában játszódik. A kamionosok életvitelének egy szeletét mutatja be, misztikus köntösbe öltöztetve.

A veszprémi születésű Mitev Viktor első filmje az interneten bárki számára elérhető lesz

- Nagy Feró elképesztő laza figura a magánéletben is, ezért neki nem is volt szüksége különösebb színészi vénára, elég volt, ahogyan önmagát adta. A nyers problémamegoldó karakter illett Feróra. Ezért választottam őt. Elek Feri vérbeli profi, aki tökéletesen eljátszotta a szerepét. Építő szakmaisággal segített kiaknázni a karakteréből adódó lehetőségeket. Nagyon jó volt velük dolgozni. Sok nevetéssel telt a forgatás - mesélte Viktor.

A kisfilm minden momentuma Viktor, és szintén veszprémi szerző társa, Szélesi Sándor (sci-fi regényíró, forgatókönyvíró) ötleteire alapult, s a munkában jó lokálpatriótaként igyekeztek több veszprémi szakembernek is lehetőséget adni. A werkfilmet a népszerű lemezlovas Belo, civil nevén Belovics Attila videózta, a világításért pedig Kelemen Ádám felelt, akinek rengeteg tapasztalata van ezen a téren.

Viktor rengeteg személyes filmes élményről tud mesélni. Például milyen Steven Spielberget munka közben látni Münchenben, miként hangolja össze a stáb munkáját, hogyan építi fel a jeleneteket. Érdekes volt megtapasztalnia azt a fegyelmet, szakmai profizmust, amit sugárzott Spielberg, és amit igyekezett minden munkatársa felé átadni.

Koltai Lajos, Oscar-díjra jelölt operatőr mesterkurzusán rengeteget tanult, de ott volt Ridley Scott szemináriumán is.

- Ilyen profi szakemberek minden mondata mögött hatalmas tudás van, így egy pillanatra se hagyhat ki a figyelmed, amikor tőlük tanulhatsz - hangsúlyozta Viktor.

Kitért még arra is, legutóbb pedig volt alkalma testközelből látni az előbb említett Ridley Scott rendezőt a The Martian című film forgatásán, ahol Matt Damon volt az egyik főszereplő, sőt itt Viktor maga is apróbb szerepet kapott.

Hogy mi volt az egyik legemlékezetesebb pillanata eddig Viktornak?

- Amikor meglátogattam az egyik barátomat a Z világháború forgatásán. Beálltam a video village-be (ahonnan visszanézik az éppen leforgatott képanyagot - a szerző), hogy lássam a monitoron a felvételt. Majd egyszer csak valaki megkérdezte angolul, hogy na milyen volt a felvétel? Felpillantottam a monitorról és Brad Pitt nézett vissza rám. Persze, hogy fülig érő szájjal bólogattam - idézte fel nevetve emlékeit.

Viktor úgy fogalmazott, egy ilyen momentum természetesen meghatározó, és inspiráló tud lenni a fiatal filmes életében, aztán ahogy az ember egyre többet dolgozik ebben a csodálatos világban, úgy szokja meg a hollywoodi sztárok jelenlétét.

Viktor elárulta, akarva, akaratlanul is más szemmel nézi a filmeket a moziban, átállt az agya egy másfajta szemléletre, a kamera mozgását, a vizuális megoldásokat, az újdonságokat keresi, követi figyelemmel. Arra kíváncsi, az adott alkotás miben hoz újat, mást, érdekeset.

Imádja a fekete-fehér filmeket, ahol az árnyékoknak rendkívül erőteljes szerep jut. Saját első filmjében is erre törekedett, az árnyékoknak köszönhetően kapott misztikus köntöst a Cargo Design.

Jövőbeni terveit illetően kifejtette, jelenleg a Cargo Design utómunkálatai közben már dolgozik a következő kisfilm ötleten. A külföldi produkciókban való részvétel miatt azonban ezekkel most lassabban tud csak haladni a tervezettnél. Jelenleg több hollywoodi színésszel, többek közt Tom Hanksszel is, forgat egy időben.

A filmről csak annyit árult el, hogy Budapesten forgatják a nagy részét, amely a harmadik Dan Brown sztorit dolgozza fel a Da Vinci kód és az Angyalok és démonok című alkotások után.

És mikor láthatjuk Mitev Viktor kisfilmjét a mozikban? A nyáron már biztosan. De csak tesztvetítést terveznek, amely után bárki számára megtekinthetővé válik majd az interneten. Persze kiderítettük azt is, mi a rejtett üzenete a kisfilmnek.

- Akármiben is hiszel az életben, vidd végig a terveidet, járd utad! Sose add fel, még akkor se ha padlóra küldenek - hangsúlyozta a veszprémi születésű, de már a fővárosban élő fiatalember.

Tőle persze ezek a mondatok igazán hitelesnek tűnnek, hiszen ő gyerekkora óta kitart álmai, vágyai mellett és biztosak lehetünk benne, hogy meg is valósítja azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!