Hétvége

2015.04.10. 14:56

Születésnapra

Gyűjtöm a versesköteteket. Különösen a József Attila köteteket, a szép kiadásúakat. A kicsiket, kézbe vehetőket, táskába helyezhetőket.

Balla Emőke

Nincs is hiány, a kiadók gyakran megörvendeztetnek különböző kiadványokkal. Vannak képzőművészeti alkotásokkal illusztráltak, fotókkal díszítettek vagy „csak” verseket közlők. Az egyik kedvencem az a kis könyvecske, amely Ady Endre, József Attila és Radnóti Miklós műveiből válogat. Talán azért, mert őket külön is, együtt is örömmel olvasom, tanulom, vésem a szívembe. Ady Endrét, aki megírta, hogy „Sem utódja, sem boldog őse, / Sem rokona, sem ismerőse / Nem vagyok senkinek, / Nem vagyok senkinek. ... Ezért minden: önkínzás, ének: / Szeretném, hogyha szeretnének / S lennék valakié, / Lennék valakié”. Radnóti Miklóst, akitől megtanultam, hogy „Az ember egyre vénül, verset ír, tanít... / „Csak ülj a földre és beszélj az égre.” / S nem ül le. S nem beszél. / Felnőtt és azt se tudja, hogy mivégre.”. És József Attilát, akivel mindig, mindent el tudok mondani. „Tejfoggal kőbe mért haraptál? / Miért siettél, ha elmaradtál? / Miért nem éjszaka álmodtál? / Végre mi kellett volna, mondd?”

A huszadik század magyar irodalma bővelkedik jeles költőkben. Nehéz választani. Tóth Árpádtól Juhász Ferencig, Kosztolányi Dezsőtől Pilinszky Jánosig mindenki találhat magának kedveset. Nem kell választani Babits Mihály, Weöres Sándor, Karinthy Frigyes, Kormos István, Juhász Gyula, Kassák Lajos költeményei közül. Vagy említhetném akár Márai Sándor írót, költőt, akinek szintén április 11-én van a születésnapja. Nemcsak ma, a költészet ünnepén, de hétköznap is olvassuk, tanuljuk, zárjuk szívünkbe verseiket. És mondjunk köszönetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!