Hétvége

2017.02.10. 18:20

Száz éve halt meg

Száz éve, 1917. február 9-én halt meg Hornig Károly bíbornok, veszprémi püspök. Márfi Gyula érsek február 12-én, vasárnap 8 órakor megáldja a belülről felújított Feltámadt Üdvözítő-templomot (Károly-templom) Veszprémben, abból az alkalomból, hogy a templom építtetőjének, Hornig Károly halálának századik évfordulójára emlékeznek.

Balla Emőke

Hornig Károly az egyházmegye másfél száz évvel korábbi főpásztorához, Padányi Biró Mártonhoz mérhető jelentőséggel rendelkező püspöke volt. Német anyanyelvű budai polgárcsaládban született 1840-ben. Alap- és középfokú tanulmányait anyanyelvén és latinul végezte, majd a pesti teológiára iratkozott be az esztergomi egyházmegye növendékeként, hogy magyarul is folyékonyan megtanuljon beszélni. Pappá szentelése után, 1862-ben a bécsi Augustineum növendéke lett, ahol 1869-ben doktorált biblikumból és egyháztörténelemből. Egyetemi tanár lett a Központi Szemináriumban, 1872-től a Vallás- és Közoktatási Minisztérium osztálytanácsosaként világi közigazgatási hivatalokat is viselt. 1878-tól az esztergomi prímási aula irodaigazgatója és esztergomi kanonok lett. Tehetsége és képességei alapján 1883-ban címzetes püspöki rangot kapott, majd 1888-ban veszprémi püspökségre jelölték, amit el is nyert. 1912-ben bíbornok lett. A veszprémi püspökök között ő volt az első, aki a bíbornoki kollégiumba jutott.

Írók és művészek kiképzésére sokat áldozott. Huszonöt éves püspökségét fejedelmi adományokkal és kiváló intézményekkel örökítette meg. Irodalmi munkássága is említésre méltó: még esztergomi kanonokként szerkesztet-te a Religio című folyóiratot, Veszprémben létrehozta az Egyházmegyei Könyvnyomdát, 1899-ben elindította az egyházmegye kiadásában megjelenő katolikus városi hetilapot, a Veszprémi Hírlapot. Mint veszprémi püspök 1916. december 30-án Hornig Károly élt utoljára a veszprémi püspökök ősi előjogával: a bíboros-püspök koronázta meg az utolsó magyar királynét, Zitát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!