Hétvége

2017.03.24. 09:19

Staféta Weingartner Józseffel

Kukoda Árpád azt kérdezi Weingartner József igazságügyi gépjármű szakértőtől, hogy mire vigyázzunk, ha használt autót vásárolunk.

Mátételki András

- A kereskedők a 8-10 éves kocsikat úgy kínálják, hogy még 100 ezer kilométert sem futottak. Külföldön ez nem valós futásteljesítmény, ezért arra kell gyanakodnunk, hogy visszatekerték a kilométerórát. Egy OBD-csatlakozóval lehet rákapcsolódni a jármű több részből álló kumputerére, amely minden lényeges adatot tartalmaz. Ebből kiderül, hogy rendelkezik-e a leírásban szereplő felszereltséggel. Megtudható  többek között, mikor volt szervizben a kocsi, mennyit mutat az órája, hány órát volt forgalomban. A gond csupán az, hogy a kereskedők nem szoktak hozzájárulni ehhez a bevizsgáláshoz, nem véletlenül, ugyanis az óratekerés esetenként milliós haszonnal jár.

Fotó: Mátételki András

- A külső és belső tisztításon átesett jármű akár éveket is letagadhat a korából. Ne sajnáljuk 15-20 ezer forintért átnézetni a leendő kocsinkat, ami amolyan műszaki vizsgával is felér. Ellenőrzik nekünk a futóművet, a felfüggesztéseket, a gömbcsuklókat, a kocsi korábbi sérüléseit, rozsdásodását. Ha balszerencsések leszünk, s jogi útra terelődik az ügy, akkor tudnunk kell: a használt autóknál egy év a szavatosság.

Azt kérdezi Gombor Józseftől, nyílik-e Veszprémben újabb ipartörténeti múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!