Hétvége

2015.03.26. 10:00

Staféta Varga Richárddal

Vajkyné Nagy Andrea azt kérdezi Varga Richárdtól, hogy milyen módszerrel lehet megkedveltetni a diákokkal az irodalmat.

Mátételki András

- Iskolánk tanterve megengedi, hogy a mai magyar költők, írók műveinek megszerettetése után kanyarodjunk vissza időben a klasszikusokhoz, a göröghöz - mondja a 31 éves Varga Richárd, a nemesvámosi Waldorf iskola magyar irodalom szakos tanára.

Fotó: Mátételki András

- A mai generációhoz igencsak közel állnak olyan költők, mint Varró Dániel, Lackfi János és Jónás Tamás. Azt is kívánom erősíteni bennük, hogy csakis a művek alapján minősítsék az embereket, s ne származásuk, bőrszínük alapján. Sokszor kapnak színes feladatokat: például Örkény megismerése után azt mondom, írjatok otthon ti is egypereceseket. Avagy a megadott tíz szóból fabrikáljatok verset. Esetenként egy költeményt kell rajzba „önteniük”, vagy egy festményről verselniük. Műveket dramatizálok nekik, amit eljátszanak. Többek személyiségének fejlődéséhez hozzájárul, amit a drámakörben tapasztalnak, átélnek. Vallom, hogy az irodalom világ- és önismeretet ad.

Azt kérdezi Bélafi Károlytól, hogy mennyire szerteágazó a teendője a falugondnokoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!