Hétvége

2016.08.24. 17:00

Staféta Tóth Zoltánnal

V. Kovács-Molnár Dóra azt kérdezi az Almádiban élő Tóth Zoltántól, hogy milyen világ fogadja a búvárfotósokat a tenger mélyén.

Mátételki András

- Lent nyugalom és csend van, csak a saját lélegzetét hallja az ember. A hatalmas tér végtelen szabadságot ad. Mindenesetre arra tanított a nagy kékség, hogy mi csak vendégek vagyunk odalent, tisztelnünk kell az ottani világot. Az alapszintű búvárvizsgával maximum 18 méter mélyre merülhetünk, ám egy speciális vizsga megszerzése után már akár 40 méterre is.

Tóth Zoltán
Fotó: Mátételki András

- A fotózás időigényes hobbi, nagy türelemre, szerencsére van szükség, hogy megvárjuk, míg újra elénk úsznak a különböző élőlények. A legideálisabb, ha felülről süt a nap, akkor kapjuk odalent a legtöbb fényt. Viszont öt méter alatt a színek elnyelődnek. Először a vörös, aztán sorban a többi. Úgy 25-30 méter alatt már csak a kékes-szürke szín a meghatározó. Erős lámpára, vagy speciális vörös színű szűrőre van szükségünk, hogy visszanyerjük  az eredeti színeket. Fotózáshoz külső vakukra is szükség van, amelyek szintén víz alatti tokban dolgoznak, segítenek minket a színű fényképezésben. Ha kettőt használunk, két oldalról villantjuk meg a halat, a korallt, a növényt, így a háttérben nem lesz árnyék, jó minőségű kép készülhet.

Azt kérdezi Ábrahám Emilnétől, hogy miért segít a beteg embereken.

Címkék#staféta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!