Hétvége

2016.01.15. 12:23

Staféta Szaller Péterrel

Kovács Attila azt kérdezi Szaller Pétertől, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házának vezetőjétől, hogy milyen ellátást kapnak az utcán élő hajléktalanok.

Mátételki András

- Közel százan vannak azok, akik az utcán, lépcsőházakban, erkélyek alatt, erdőben összetákolt sátrakban töltik éjszakaikat a leghidegebb napokban is. Őket egy héten háromszor keresik fel a teajáratos kollégáim, akik élelmiszerrel is ellátják őket, illetve gondoskodnak róluk, ha egészségügyi problémáik vannak. Ezek az emberek nem fogadják el az általunk gondozottak normáit, illetve a bentlakók nem látják szívesen azokat, akik nem tisztálkodnak megfelelően. Van, aki azért nem jön be hozzánk, mert képtelen akár tizedmagával együtt aludni a hálóban. Más az italozása miatt választja inkább az utcai életet, de nem ez a jellemző. Ettől függetlenül, ha nagyon hideg van, még az ittasakat is befogjuk, igaz, ők a melegedőben a földre tett szivacsokon alszanak. A szesztől agresszívvá váltak pedig a lakókonténerben kapnak csak helyet éjszakára. Senkit nem hagyunk az utcán megfagyni! A lehetőségekhez mérten munkát próbálunk nekik szerezni pályázati úton. Immár három éve 5-10-en hetente egyszer szemetet szednek a városban, amiért fizetséget kapnak.

Azt kérdezi Varga Balázstól, hogy mire figyeljenek az autósok télen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!