Hétvége

2016.10.15. 20:37

Staféta Szabolcs Tamással

NÉMETHNÉ SZENNYAI MÁRIA azt kérdezi Szabolcs Tamástól, hogyan történik az állatok preparálása.

Mátételki András

– AZ ŐZNÉL NAGYOBB TESTŰ vadakkal nem foglalkozom, mert a bőrük feldolgozásához – a vastag zsírréteg miatt – speciális gépekre van szükség. A megnyúzásukhoz szikét használok, nagyon pontosan kell dolgoznom, mert ha hibázom, kárba vész az állat akár több milliót érő trófeája. A nyaktól indulva egy darabban fejtem le az izomról a bőrt, amelyet lesózok, majd egy hét elteltével különböző vegyszerekben áztatva tartósítok.

Egykoron kőkeményre összekötözött, szalmából készült műtestre húzták rá az arzénsavval kezelt bőrt, ma már kemény purhabból gyártott testeket használunk, amelyeket már a preparátor alakít ki a kívánt méretre. Műanyag orrot öntünk, majd a helyére kerülnek a fülek és az eredetihez megtévesztésig hasonló üvegszemek. Én kizárólag ezt a minőséget használom, ugyanis a műanyag szem később megfakul, tisztításkor karcos lesz. A szemtengely beállítása is nagyon lényeges, csakúgy, mint az, hogy sikerült-e színhelyesen kifesteni az orr- és a szájzugokat.

AZT KÉRDEZI Dömötör Zsolttól, hogyan lett lufihajtogató világbajnok. M. A.

Címkék#staféta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!