Hétvége

2017.07.01. 12:43

Staféta Rácz Lászlóval

SZÉKELY FERENC azt kérdezi Rácz Lászlótól, a vagyonvédelmi kamara megyei elnökétől, mit tesznek a feketefoglalkoztatás ellen.

Mátételki András

– EGY TAVALYI felmérés szerint a cégek 14 százaléka valamilyen szabálytalanságot követett el, ez 800 munkavállalót érintett. Volt, ahol nem jelentették be a dolgozókat, máshol a cégvezetők kedvükre játszanak a munka- és pihenőidővel, kettős nyilvántartást vezetnek. A túlmunkát nem számolják el, hanem zsebbe fizetnek. Ez országos szinten évente 50–60 milliárd forint hiányt jelent az államnak. Évek óta azért harcol a kamara, hogy az óradíjak megközelítsék az 1400 forintot. Amíg a megbízók is belemennek a három számjegyű óradíjba, ami mögött sejthető a feketefoglalkoztatás, nagy a baj. Napjainkban az egyéni vállalkozók nettó 700– 800, az alkalmazottak 500–600 forint körül keresnek óránként. Akik az állami fenntartású intézmények őrzését vállalják, velük 2141 forint óradíjjal kell szerződést kötni. Régebben is az volt a módszer, hogy a közterheket nem fizető, lebukott vállalkozásokat csődbe vitték.

Rácz László
Fotó: Mátételki András

AZT KÉRDEZI Csizmazia Anitától, hányféleképpen lehet felhasználni a levendulát.

Címkék#staféta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!