Hétvége

2015.05.01. 13:16

Staféta Orsós Ervinnel

Tóth Zoltán azt kérdezi Orsós Ervintől, a devecseri Fláre Beás együttes egyik alapítójától, vezetőjétől, hogy mennyire őrzik a cigányság ősi zenéjét.

Mátételki András

- Mi megmaradtunk a gyökereknél: nem modernizáltuk a zenénket, mint más cigány együttes. Műsorunkban megszólalnak a kesergők, amikben az élet fontos dolgairól énekelünk, míg a pergetők az élet öröméről, vidámságáról szólnak, amiktől igazán jó hangulatúak a koncertjeink. Mindannyian szerzünk zenét, amit aztán közösen addig gyúrunk, míg nem lesz a szám előadásra alkalmas. Zenész barátaimmal időnként felkerekedek, s az országot járva dalokat gyűjtünk a beásoktól. Tíz évvel ezelőtt a megyei közművelődési intézet jóvoltából megjelent három CD-nk. Van olyan hónap, amikor 10-12 helyen is fellépünk, évente 3-4 külföldi fesztiválon veszünk részt. Többször jártunk Erdélyben, Szlovákiában, Csehországban, de megfordultak Ausztriában és Németországban is. A legemlékezetesebb a kéthetes törökországi utunk volt még 2007-ben. Sokszor hívnak roma napokra is, ahol mesélek az életemről, zenénkről.

Azt kérdezi Németh Nórától, hogy egy állateledelt árusító bolt hogyan segít a rászorultakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!