Hétvége

2017.06.16. 08:12

Staféta Németh Gyulával

Igaz Sándor azt kérdezi Németh Gyulától, hogy mit tesz a csobánci vár megmentéséért.

Mátételki András

- Örömömre sokan vállalták a több ezer órányi társadalmi munkát 2003 óta, hogy felidézhessünk egy letűnt világot - mondja a várkapitány.

- Alapítványunknak közel ötven fő a tagja, ezen belül alakult meg a Gyulaffy Bandérium húsz vitézzel, akik Gyulakeszin, Tapolcán, Díszelben élnek. A csobánci vár pusztulását szerettük volna megállítani, amikor nekifogtunk a munkálatoknak. Akkor a várat teljesen kipucoltuk, kiirtottuk a káros növényeket, majd a következő években kijavítottuk a várhoz vezető utat, információs táblákat, padokat, szemeteseket helyeztünk ki. Ezt követően kezdtünk bele az ásatásokba, majd a falak konzerválásába, az öregtorony építésébe. Hozzávetőleg 450 köbméter falazatot húztunk fel. Öt éve lejárt az építési engedélyünk, amit nem engedett meghosszabbítani a nemzeti vagyonkezelő. Azt ígérték, hogy majd átfogó tervet készítenek, amire azóta is várunk, így kimaradtunk a várfejlesztési programból. Keserű számunkra az is, hogy tavaly óta nem tudjuk megrendezni a Gyulaffy Napokat, a végvári hagyományőrzők legnagyobb hazai seregszemléjét, mert nincs rá pénzünk. Azt kérdezi Székely Ferenctől, hogy milyen szezonra számít a Balatonnál.

A staféta következő vendége: Székely Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!