Hétvége

2016.09.15. 08:10

Staféta Mészáros Józseffel

Ábrahám Emilné azt kérdezi Mészáros Józseftől, hogy féljünk-e denevérektől.

Kutasi Zsófia

A kutató szerint le kell számolni a babonákkal, például azzal, hogy a denevér az ember hajába ragad és vért szív. Az embereket, mint minden állat, a denevér is elkerüli.

Mészáros József
Fotó: Kutasi Zsófia

- A denevérek rovarokkal, többek között szúnyogokkal, éjjeli lepkékkel és különféle bogarakkal táplálkoznak. Kárt nem okoznak, sőt jól jöhet, ha például a padlásra költöznek, hiszen a kertben elpusztítják az esetleges kártevőket, így csökkenhet a vegyszeres védekezés szükségessége. A Bakony az országban az egyik legideálisabb hely a denevérkutatásra. Rendkívül fajgazdag, változatos élőhelyekkel, vizes, vagy nyílt karszton, bokor-erdőstársulásokon át a zárt bükkösökig. Az országban élő huszonnyolc faj közül huszonhatot mutattak ki a Bakonyban. Több mint hatszáz barlang ismert a területen, amely az állatok fontos telelőhelye. Egyedülálló, hogy huszonhárom éves adatsor áll a rendelkezésre a bakonyi populáció alakulásáról. Hazánkban, de Európában is jellemző tendencia, hogy apad a denevérek élőhelye, ugyanis a vegyszeres növényvédelem miatt pedig egyre kevesebb a táplálékuk.

Mészáros József kutató azt kérdezi Szilágyi Judit pszichológustól, hogy milyen játékokat vegyünk a gyereknek.

Címkék#staféta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!