Hétvége

2017.03.16. 10:10

Staféta Kukoda Árpáddal

Antal Ágnes azt kérdezi a veszprémi nyugdíjas Kukoda Árpádtól, hogy kinek ajánlja a makettezést.

Mátételki András

- Elsősorban azoknak, akiknek van kézügyességük, türelmük, no, meg sok idejük. Aki szeretné elkészíteni a nevezetes épületek kicsinyített mását, feltételezhető, hogy szereti és ismeri a művészettörténelmet, csak úgy, mint én. Ez a hobbi semmiképpen nem végezhető lakásban a mindent beborító fűrészpor miatt... Én a garázsban alakítottam ki műhelyt, ahol már sok éve fúrok, faragok. A legelső fa munkáim ajándéktárgyak, főleg dobozok voltak, majd öt éve már szinte csak épületekkel foglalkozom. Az internetről a dómok, székesegyházak alaprajza többnyire letölthető, a méretek is megtalálhatók.

Fotó: Mátételki András

Továbbá a Google-térkép segítségével körbejárhatók kívülről a létesítmények. Egyes három dimenziós programok pedig darabokra szedve mutatják be a világ legszebb épületeit. Ezután jön a számítógépen való tervezés. Többek között elkészítettem már a pisai ferdetornyot, a római Szent Péter és az esztergomi bazilikát, a veszprémi tűztornyot. Egy-egy darab 2-3 hónapig készül, ami napi 4-5 órás elfoglaltságot igényel. Kedvtelésem gép és szerszám igénye pár tízezer forintból kijön.

Azt kérdezi Weingartner József igazságügyi szakértőtől, hogy mire vigyázzunk, ha használt autót vásárlunk.

A staféta következő vendége: Weingartner József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!