Hétvége

2016.07.21. 13:41

Staféta Kőműves Judittal

Krancz Balázs azt kérdezi Kőműves Judittól, a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ igazgatójától, hogy milyen képzést kapnak a fiatal roma zenészek.

Mátételki András

- Ezen a nyáron a 6. évfolyam kezdődött el, amit megelőzött, mint minden évben, a tehetségkutatás, amely főleg Magyarország északi részét érintette, ahol sok roma származású, zenéért rajongó fiatal él. Idén is hatvan diákkal kezdődött a kurzus, a csapat fele már egyszer volt nálunk. Huszonöt tanár foglalkozik velük, csoportosan és egyénileg, de emellett angolul tanulnak, drámaórákon vesznek részt, megismerik saját kultúrájukat, történelmüket.

Fotó: Mátételki András

Klasszikus és dzsessz zenét oktatnak nekik, sőt improvizáció is szerepel a tantervben. Nyáron hat, ősszel és tavasszal 3-3 hetet vannak itt, ám mi egész évben figyelemmel kísérjük, hogyan alakul az életük. Diákjaink egyharmadát felveszik zenei középiskolákba, egyetemekre, néhányan bejutnak külföldi konzervatóriumokba. Az elmúlt öt évben 300-an vettek részt a programunkban, és 54 dzsessz- és komolyzenei formáció alakult. Évente különböző összetételben 100 koncertet adnak itthon és külföldön, többek között jártak Párizsban, Oslóban, Bécsben is.

Azt kérdezi Bardon Rékától, hogyan készül a patkolt tojás.

Címkék#staféta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!