Hétvége

2016.04.29. 08:50

Staféta Jónás Péterrel

Cziráki István azt kérdezi a veszprémi Jónás Péter oktatótól, hogy miért jó, ha a gyerekek sakkoznak.

Mátételki András

- Régóta vezetek szakköröket, ahol azt tapasztaltam, hogy azok a diákok jobban teljesítenek szellemileg, akik jól tudnak sakkozni. Ugyanis ez a játék fejleszti a logikus gondolkodást, arra kényszeríti a versenyzőt, hogy több lépést előre gondoljon át néhány variációban.

Fotó: Mátételki András

- Ez a sport természetesen a legtöbb segítséget a matematikához nyújt, növeli a memóriát, a kombinációs készséget és a kreativitást. Segít az oktatásba beilleszteni a magatartás zavaros gyerekeket. Túl azon, hogy önfegyelemre nevel, a versenyek alatt jó közösségek alakulnak ki, tartalmas barátságok szövődnek. Végül is a sakk az életre nevel, hiszen csak úgy, mint az életben, játék közben is folyamatosan döntéseket kell hozni. Ha rosszat húzunk, vesztünk. Bizony a kicsik néha elsírják magukat, de az ilyen helyzetekhez is hozzá kell szokniuk. Fontos, hogy a szülők bíztassák, támogassák őket, mert ehhez a játékhoz bizony kell a kitartás, szorgalom. Alsósokkal foglalkozom, mert a felsősöket már nem érdekli annyira a sakk, a középiskolások pedig eléggé leterheltek. Mindig mondom a diákjaimnak: a sakk mellett sportoljanak is, mert a szellemi fáradságot csak így tudják kipihenni.

Azt kérdezi dr. Páll Zoltán megyei vezető sportfőorvostól, hogy mit tartsanak szem előtt az idősek, ha sportolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!