Hétvége

2016.09.27. 10:41

Staféta Husz Bélánéval

Szilágyi Judit azt kérdezi a mohácsi Husz Béláné népművésztől, akinek volt kiállítása a megyei könyvtárban is, hogy mi a jellemző a busók öltözetére.

Mátételki András

- A busók szőrénél kifordított birkabundát, vászonból szőtt fehér gatyát viselnek. A legtöbbször haragos, ijesztő arckifejezést ábrázoló maszk fűzfából vagy hársfából készül. Régen vérrel festették vörös színűre, manapság növényi pácot használnak. Kiegészítőjük a tarisznya, a kolomp, övükön lóg a kereplő vagy éppen a tollas buzogány. A 20-30 centiméter magas busó babákon kívül készítek sokác lányokat és asszonyokat, akinek porcelán a fejük, valamint a végtagjaik. Tizenhat éve kezdtem ezzel foglalkozni, amikor ismerőseimnek készítettem egy-egy különlegességet. Mint közgazdász tanárnak leginkább nyáron van ezzel időm foglalkozni, de a téli hónapokban is kikapcsol ez a hobbim. A húszezer lakosú városunkban, Mohácson évről évre egyre népszerűbb a busójárás, amelyet nagyon régen a Balaton-parti településeken is megtartottak. Nálunk tavasszal közel 1200-an öltöznek be a jelmezekbe, hogy elűzzék a telet, tréfából ráijesszenek a nézelődőkre... Ezt a népszokás az Unesco szellemi világörökségnek nyilvánította. Sajnos ma már kevesen öltöznek be jankereknek, a busók csatlósainak, „segédjeinek", pedig nekik is szép a ruhájuk.

Husz Béláné
Fotó: Mátételki András

Azt kérdezi Némethné Szennyai Máriától, hogyan működik az életmentő jelzőrendszer.

Címkék#staféta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!