Hétvége

2017.07.07. 19:50

Staféta Csizmazia Anitával

RÁCZ LÁSZLÓ azt kérdezi Csizmazia Anitától, hányféleképpen lehet felhasználni a levendulát.

Mátételki András

- Ennek a növénynek is a legmelegebb napszakban a legmagasabb az illóolaj-tartalma. Ekkor azonban gondoljunk a bőrünkre, védjük. Ha díszítő céllal szedjük a növényt, ne legyen a virágnak csak a fele nyitott. Ha aromaolajat készítünk vagy levendulazsákba tömjük, akkor teljes virágzásban legyen a növény az aratáskor.

A virágok nagy része kinyílva tartalmazza a legtöbb illóolajat. A levendulavirágzatból és a szárából gőzzel való lepárlással nyerjük ki a tiszta, koncentrált, de igen csekély mennyiségű olajat. A lepárlás melléktermékeként jutunk az aromavízhez, amely minden bőrtípusra jó. A csokorban szárított, szárról lemorzsolt levendulavirágokat felhasználhatjuk illatpárnában, ruháink közé. Finomon adagolva hozzáadhatjuk édességeinkhez.

Csizmazia Anita
Fotó: Mátételki András

Fűszersót is készíthetünk húsokhoz, főzelékekhez. Olaját és virágját felhasználom kecsketejes szappanjaim, testápolóim készítéséhez. Az olajból csepegtethetünk a fürdővízbe.

AZT KÉRDEZI Schindele Györgynétől, hogy miért szeretik felidézni a reformkort.

A staféta következő vendége:Schindele Györgyné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!