Hétvége

2016.12.10. 18:10

Staféta Bencze Adriennel

BAGLYAS PÉTER azt kérdezi Bencze Adrientől, miért hasznos a gyermekjóga.

Mátételki András

- A GYERMEKJÓGA eltér a felnőttek jógájától. Négy korcsoportra osztható: ovis (3-6 éves kor), kisiskolás (6-9), nagyiskolás (9-12) és tinijóga (12-18). A kicsik jógaórája mesekeretben zajlik, míg a nagyobbaknál sok a játék. Ezeken az órákon fontos a gyerekek testtudatának, erőnlétének, rugalmasságának növelése, kitartásuk, érzelmi intelligenciájuk fejlesztése. Nagyon lényeges még, hogy a jógaórák során megtanulják a helyes légzést, amelynek segítségével stresszhelyzetben könnyedén meg tudják magukat nyugtatni.

Fotó: archív

Az óra közbeni relaxációval a rövid, ám hatékony pihenést gyakoroljuk. A tapasztalatok alapján azért jó már gyermekkorban elkezdeni a jógázást, mert minden téren tudatosak lesznek, nő az önbizalmuk és az emberekkel, valamint az összes élőlénnyel szembeni toleranciájuk. És nem utolsósorban nagyon jó önismereti tréning is egyben. Gyakran hallom a jógázó gyermekek szüleitől, hogy otthon a gyerek az órai munkától kedvet kapva tanítja a szüleit jógázni. Később, örömömre, aztán a szüleikkel is találkozom, akit kedvet kaptak ehhez a testmozgáshoz.

AZT KÉRDEZI Kerkápoly Csabáné pszichológustól, hogyan ajándékozzunk karácsonykor.

A staféta következő vendége:

Kerkápoly Csabáné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!