Hétvége

2017.04.14. 07:58

Staféta Balczár Lajossal

VARGA GÁBOR, a Veszprémi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője azt kérdezi Balczár Lajos pszichiáter főorvostól, hogy milyen módszerrel segítik betegeik gyógyulását.

Marton Attila

A KORSZERŰ pszichiátriai ellátásnak szociális ága is van, ezt a gondozási módot a Horgony Alapítvánnyal hoztuk létre Veszprémben a kétezres évek második felében. A veszprémi modell lényege, hogy összeköti az egészségügyi és a szociális ellátást. A gondozásban részt vevő terapeutáink, gondozóink közül többen mindkét területen dolgoznak, vagy ha nem, szorosan együttműködnek egymással. A szorosabb törődést igénylő gondozottak kerülnek a közösségi ellátásba, amelynek lényege, hogy a betegeket egyéni szükségleteik szerint gondozzák lakókörnyezetükben. Emellett 2011-től megszerveztük a krónikus pszichiátriai betegek nappali ellátását, ahová hátrányos szociális környezetben élők, nagyobb figyelmet igénylő gondozottjaink kerülnek.

TÓTHNÉ STUPIÁN ANIKÓ atléta szakedzőtől kérdezi, hogy a szorongásos megbetegedésekben klinikai vizsgálattal igazolt a rendszeres testmozgás gyógyító hatása. Mit tehetnénk ennek a tudásnak közkinccsé tételével ?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!