Hétvége

2016.10.21. 16:01

Röplapok a széktámlában

Pápa – Számos személyesen megélt vagy mások által elmesélt élmény bújik meg az emberek emlékezetében 1956 kapcsán, némelyek tárgyi emlékeket is őriznek. A hatvanadik évforduló előhívja a régi történeteket, egy ilyet a veol.hu olvasóinak is elmesélt egy pápai férfi.

Molnár Tímea

Bútorok felújításával foglalkozott Németh István, aki a rendszerváltás tájékán egy hat székből álló garnitúra restaurálása során érdekes dokumentumokra bukkant. – Már öt székkel végeztem, amikor a hatodik következett. A háttámla kibontásakor összehajtogatott újságpapír került a kezembe. Ez egy 1968-as napilap volt. Széthajtogattam, és az oldalak között '56-os röpiratokra és versekre találtam – mesélte a Naplónak a pápai férfi.

Mint mondta, a felújításra váró székek már több tulajdonos kezén keresztülmentek, mire a műhelyébe kerültek. A megbízó nem tartott igényt a papírokra, így Németh István megőrizte azokat. Tette ezt azért is, mert személyes élményekkel rendelkezik 1956 őszéről, hiszen akkor kilencéves volt.

Németh István közel negyed százada bukkant rá az 1956-os dokumentumokra
Fotó: Molnár Tímea

– Emlékszem, sztrájk volt a városban, tank haladt el a házunk előtt. Aztán később gyertyát tettünk ki az ablakba az elhunytak emlékére – tekintett vissza gyermekkori emlékeit felidézve riportalanyunk.

Németh István elmondta, arra is emlékszik, hogy repülőgéppel írták ki az égre az 1956-os forradalom leverését követő hónapok jelszavát, vagyis a Márciusban újrakezdjük! jelmondat rövidítését: MUK.

Két röpirat, ezek közül az egyik a Magyar Írók Szövetsége nevében készült. Három vers, köztük a Te pesti srác kezdetű. Továbbá 1956. november 2-ai és 3-ai kiadású országos napilapok, így a Magyar Függetlenség, az Irodalmi Újság, a Magyar Ifjúság, a Népszava, a Magyar Világ és az Új Magyarország, valamint a Sport 1957. január 24-ei száma. Ezeket az '56-os tárgyi emlékeket találta meg Németh István közel negyed százada.

És ahogyan a megélteket is csak a családi, a szoros baráti körben beszélték meg az év-tizedek során alkalmanként, úgy a megtalált dokumentumok szintén a hallgatás homályába burkolva lapultak meg egy asztalfiókban. 1956 kényes téma volt, és - hiába a rendszerváltás - az idősebb generáció számára mind a mai napig az.

A széktámlából az 1990-es évek elején bukkantak elő a papírok, Németh István csak egy ismerősének, Győry Endrénének mutatta meg azokat. Mi is Éva néni közvetítésével kerültünk kapcsolatba Németh Istvánnal. A találkozáskor megtudtuk azt is: az 1989-es politikai események sorában Sopronban meghatározó szerepet játszó Csóka Pál révén a Terror Háza Múzeum is tudomást szerzett a korábban részben nem ismert iratokról, és felvette a gyűjteményi listájába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!