Hétvége

2016.12.16. 19:30

Puskás-gól füredi mezben

Hihetetlen, hogy egy névazonosság indított el mindent. Vagy mégsem? Ahogy belemélyedtünk a balatonfüredi Puskás-sztoriba, annál több érdekességre bukkantunk. Például: ki gondolta volna, hogy Puskás Ferenc a Balaton- parti város focicsapatának a színeiben is pályára lépett?

Horváth Gábor

Puskás Ferenc tíz esztendővel ezelőtt hunyt el. Hazánk mellett a világ számos pontján megemlékeztek a legendás labdarúgóról, aki futballtudása mellett fantasztikus személyiségével is elkápráztatta az embereket.

Szinte tapintható volt az a bűvkör, amit maga köré vont, és megyénkben ezt a semmihez sem hasonlítható atmoszférát egy településen különösen sokszor tapasztalhatták meg. Öcsi, ahogyan mindenki hívta, nagyon szerette Balatonfüredet, és miután visszatért Magyarországra, egy különleges kapocs kötötte össze a várossal. De erről kicsit később, hiszen a füredi Puskás-sztori nem itt kezdődik, hanem jóval korábban, közvetlenül a második világháborút követően.

Első sorában jobbról a negyedik,rajta kívül még hárman játszottak az Aranycsapatból: az álló sor jobb szélén Czibor Zoltán,kettővel mellette Hidegkúti Nándor, és az álló sorban balról negyedik Buzánszky Jenő

Burka Tibort, a település sportjának fő krónikását, korábbi sportolót, sportvezetőt, képviselőt kértük meg, idézze fel a valaha élt egyik legnagyobb labdarúgó első füredi lépéseit.

- Érdekesség, hogy Puskásék már az 1940-es évek második felében jártak le Balatonfüredre. Nyitott teherautón utaztak Budapestről meccset játszani, de nem is a futball volt a lényeg: míg vidéken jókat lehetett enni és inni, ekkoriban, a háború után a főváros szinte éhezett - mondta Burka Tibor, hozzátéve: a Kispest, a Törekvés és a többi pesti csapat vendégjátékát a fővárosból Balatonfüredre kerülő és a kistelepülés futballját újjáépítő Tapolczai József szervezte.

Burka Tibor, aki a '80-as években számos egykori füredi focistával beszélt, és az információkat a Balatonfüred sporttörténete című könyvben összegezte, kiemelt egy igazi kuriózumot, miszerint Puskás nemcsak klubja, a Kispest színeiben szerepelt ezeken az edzőmeccseken, pályára lépett a Törekvés, de még a Balatonfüred mezében is. Képzeljék el a leendő világsztárt, a már akkor is komoly hírnévnek örvendő, húszéves kiválóságot az egykori Huray utcai pályán!

A Puskás FC kispályás játékosai között áll Puskás Ferenc, a legendás játékos Fotó: archív

Az említett sportkönyvben Burka Tibor a balhátvéd Szabó Istvánt idézi: ...egyszerűen lehetetlen volt tartani. Volt, amikor hárman próbáltuk meg elvenni tőle a labdát, de nem jártunk sikerrel. Gyors volt, kiismerhetetlenül cselezett, s ballal félelmetes bombákat eresztett meg.

Ekkor még senki sem gondolta, hogy az a félelmetes balos majd 50 esztendő múltán még egyszer ismét megvillan Füreden.

Ki ne tudná, Puskás Ferenc 1956 után külföldön élt és futballozott, nem is akárhogyan, a Real Madrid színeiben majdnem annyi gólt szerzett, mint ahány találkozón pályára lépett, hatszor volt bajnok, három alkalommal nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját a spanyolokkal. Pályafutása befejezése után edzősködött. Először 1981-ben térhetett vissza Magyarországra, s ebben az évben
a Népstadionban egy vb-selejtező előtt rendezett öregfiúkgálán pályára is lépett.

- Még ma is lúdbőrözök, ha arra a pillanatra gondolok. Egyenként mutatták be a játékosokat, a közönség mindenkit megtapsolt, de amikor Puskás Ferencre került a sor, a stadionban szinte hangrobbanás történt. Egész egyszerűen imádták az emberek - emlékezett vissza Steierlein István, aki volt olyan szerencsés, hogy a helyszínen élhette át a jeles eseményt, de azt nem gondolta, hogy néhány évvel később még nagyobb szerencse és megtiszteltetés éri: egy klubban szerepelhet a legendával.

- A Puskás FC 1985-ben alakult a városban mint kis-pályás csapat. A balatonfüredi Puskás László alapította, és kitalálta, hogy kér egy névhasználati beleegyező nyilatkozatot Puskás Ferenctől. Ezt levélben kellett benyújtani, meg is jött a válasz, Öcsi természetesen engedélyt adott
- kezdte a történetet Steier- lein István, aki maga is alapító tag volt, emellett játszott is az együttesben. A korábbi futballista, edző, pedagógus, aki ma a balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola igazgatója, hozzátette: a kispályás csapatot eredetileg öregfiúk alkották, egy kultikus helyi generáció, az, amely a '70-es, '80-as években nagypályázott.

Puskás László nem állt rokonságban Puskás Ferenccel, felmerül a kérdés, hogy az egyesület kinek a nevét viselte. Természetesen a leghíresebb magyarét, de az alapító nyilván - teljesen jogosan - magáénak, az ő gyermekének tekintette a csapatot. Néhány szó a már szintén elhunyt Puskás Lászlóról. Ki ő? A balatonfüredi sportvezető nagy szervező volt, amolyan foci-imádó mindenes, korabeli menedzser, aki messzire jutott, hiszen többek között a magyar válogatott technikai vezetőjeként is tevékenykedett egy ideig.

A Puskás FC több mint másfél évtizedet élt, és szép sikereket ért el. - Hatalmas élet volt akkoriban a füredi kispályás fociban. Sokszor nyertünk városi bajnokságot, megyei és országos tornákon szerepeltünk, sőt, külföldre is utaztunk. A rengeteg mérkőzés miatt több játékosra volt szükség, érdekesség, hogy Balatonfüred és Veszprém meghatározó focistái közül sokan megfordultak a csapatban. Baráti társaság volt, ugyanakkor nagy fegyelemmel játszottunk, a sikereket taktikánknak köszönhettük, illetve annak, hogy két-három edző típusú játékos mindig volt a pályán. Persze hozzá kell tenni, gyenge futballista nem volt köztünk. Aki nem felelt meg, csak egyszer játszott.

S hogy visszakanyarodjunk főszereplőnkhöz: hogy jött az egészhez Puskás Ferenc? Hát, nem csak papíron. Öcsi, aki a klub elnöke volt, többször jött le Füredre a közgyűlésekre. Ezek persze amolyan közönségtalálkozókká váltak, ahol nagyon jól érezték magukat. Steierlein István elmondta, mindenki a rengeteget sztorizó, igazi társasági ember Puskás közelében akart lenni. És nem csak a helyiek.

- Az egyik közgyűlés előtt néhányunkat megbízták, hogy mi fogadjuk Öcsit. Korán, már délután négyre kellett az étteremhez mennünk és előkészítenünk mindent, de mire odaértünk, már kisebb tö- meg várt minket. Innen-onnan összeverődtek a hazai foci körül mozgó emberek, amolyan slepp. Ők már ott voltak, várták Öcsit.

Nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy Puskás Ferencet megelőzte a híre Balatonfüreden. 1991-ben (más források szerint 1990-ben) (nagy)pályára lépett egy öregfiúk- meccsen az újságíró-válogatott ellen a Puskás FC színeiben. (Nagyon valószínű, hogy ez volt az utolsó nagypályás fellépése a világklasszisnak.)

- Amikor ez elterjedt, az egész országból érdeklődtek az emberek, rengetegen jelentkeztek játékra. Puskás mellett ott volt a pályán az Aranycsapat további három játékosa, Czibor Zoltán, Hidegkuti Nándor és Buzánszky Jenő is. Az öregek az első félidőben játszottak, néhány fiatalabbal kiegészülve, hiszen valakinek futnia is kellett. Én is ebben a játékrészben kaptam szerepet, óriási megtiszteltetés és élmény volt. Ami zrika ment a pályán, nem semmi volt. A meccs előtt Öcsi dekázgatott, tette-vette a labdát, őrjöngtek az emberek. Bőven elmúlt már 60 esztendős, de akkora gólt rúgott 18-20 méterről, hogy hihe-tetlen - emlékezett vissza Steierlein István.

A világhírű bal láb tehát csaknem fél évszázad után ismét megvillant Balatonfüreden, Öcsi a Huray utcai köves-murvás régi játéktér mellett a Fürdő utcai füvest is felavatta .

Nem sok település mondhatja el magáról az országban azt, hogy ilyen hosszú ben-sőséges viszonyban volt a világ legismertebb magyarjával. Puskás Ferenc füredi sztorija szép keretet alkot. Nagyon szerették a városban, és az
érzés kölcsönös volt. Öcsi 1992-ben a Balatonfüredi SC-Hegyeshalom mérkőzés után így nyilatkozott a Füredi Foci (a hetilapot Burka Tibor írta és szerkesztette 15 éven át) hasábjain: A füredi ifisták nagyon tehetségesek, vigyázzatok rájuk! A felnőtt gárdátokban is van fantázia - főleg a II. félidei játék alapján. Nagy vándorlásomat befejeztem, most már végleg Magyarországon maradok, itt fogok élni és dolgozni. Sok a dolgom, eltökélt szándékom, hogy 'gatyába rázom' a magyar labdarúgás utánpótlását. Sok helyre kell mennem, de megpróbálok Füredre is minél többször lejönni. Bízom benne, hogy segíteni tudok nektek. Az egész szakosztálynak eredményes munkát, a füredi szurkolóknak pedig jó mérkőzéseket kívánok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!