Hétvége

2015.05.08. 15:18

Példája ma is biztatás - Mindszenty a huszadik század hiteles tanúságtevője

Veszprém/Esztergom - Igazi pásztor volt, olyan, akiről az evangélium azt mondja: Nem béres, nem fut el, amikor jön a farkas, kész az életét is kockáztatni övéiért - Székely János püspök jellemezte így Mindszenty József bíborost pár éve egy veszprémi emlékkonferencián.

Toldi Éva

Fehér vértanúja volt ő egy gonosz kornak, amely a barna és a vörös diktatúra eszközeit latba vetve porig alázta, elpusztította az Isten, az ember és a nemzet mellett helytállókat. A 20. század egyik leghitelesebb tanúságtevője volt, aki mind a nácik, mind a kommunisták börtöneit megjárta, s még akkor sem tántoríthatták el tanúságtevő küldetésétől, amikor a Vatikán megegyezéses keleti politikája életbe lépett és őt megfosztották bíborosi székétől. Állok Istenért, Egyházért, Hazáért olvashatók Emlékirataiban. S valóban kiállt a történelem legsötétebb időszakában is, világító fáklya volt, irányjelző. Nekünk veszprémieknek tanító példa az ő helytállása, hiszen püspöke volt 1944 márciusától 1945 októberéig a Veszprémi Egyházmegyének. A napokban nyílt meg a látogatók előtt a várbörtön azon cellája, ahol a nyilas uralom idején november 27. és december 23. között raboskodott, s e hely felvillant egy aprócska képet arról, mit vállalt, milyen harcot vívott meg főpapként benső tartással, elutasítva minden megalkuvást, vállalva a meghurcoltatást.

Az idén hármas jubileumát ünnepeljük a főpásztor életfordulóinak: száz éve, 1915. június 12-én szentelte pappá Szombathelyen Mikes János püspök, hetven éve, 1945. augusztus 16-án nevezte ki esztergomi érsekké XII. Pius pápa és negyven éve, 1975. május 6-án Bécsben szólította magához a Mennyei Atya.

A zarándokmisén a szentáldozatot Erdő Péter bíboros érsek mutatta be paptestvéreivel együtt  Fotó: Toldi Éva

Halálának évfordulója alkalmából az idén a hagyományos tavaszi Mindszenty-zarándoklathoz kapcsolódva a Mindszenty Alapítvány életműdíjat alapított a bíboros nevével, melyet első alkalommal Adriányi Gábor és Mészáros István professzorok, a Mindszenty-kutatás kiemelkedő képviselői vehettek át Esztergomban. A bazilika alatti téren szobrot is avattak a bíboros tiszteletére. Alkotója egy orosz mester, Vlagyimir Szurovcev. A mű az imáiba mélyedő bíborost ábrázolja. A jelképes erejű, a megbékélés jegyében kezdeményezett szoboravatásra az esztergomi városvezetés, a katolikus egyház és az orosz Békességszerző és Béke Alapítvány összefogásával kerülhetett sor.

A zarándokmisére a hazai hívek mellett határon túlról, a nyugati magyarság közösségeiből is sokan érkeztek. A szentáldozatot Erdő Péter bíboros érsek mutatta be paptestvéreivel, szónoka Ternyák Csaba egri érsek volt, aki szentbeszédében Mindszenty 1948. december 26-án, letartóztatása előtt papjaihoz intézett szavaira emlékeztetett: Nem lehetünk olyanok, és nem viselkedhetünk úgy, mint akiknek nincs reményük és hitük . E szavakkal üzen Mindszenty a ma emberének is: van értelme tevékeny reménnyel munkálkodni a jövőért. Biztatás ez az imádságra, engesztelésre, mondta, beismerve, hogy sokszor vétettünk embertársaink ellen, nem adtunk esélyt a magzatoknak, nem emeltük fel az elnyomottakat, egyéni érdekeinket fölébe helyeztük a közösségének. Az igazságosság helyreállítása megköveteli személyes áldozatunkat.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!