Hétvége

2017.04.14. 14:25

Őrizni a hagyományokat - Hétéves korában kezdett el néptáncolni Bácsi Zita

Kislánya megszületése, 2011 óta él Balatonfűzfőn Bácsi Zita, aki továbbra is lovasinak tartja magát, hiszen ezer szállal kötődik a településhez. Számára a néptánc, a tojás- és kerámiafestés, a hagyományőrzés családi tradíció.

Szendi Péter

Hétéves korában kezdett el néptáncolni Csopakon, a Boksay Györgyné vezette Kaláris néptáncegyüttesben, akikkel bejárták egész Európát. Zita számára ezek meghatározó, felejthetetlen és kitörölhetetlen évek az életéből, a mai napig szívesen emlékszik azokra vissza. - Kisebb megszakításokkal különböző együttesekben harmincnégy évig aktívan táncoltam. Az elmúlt években, mióta megszületett a kislányom, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hat helyen oktathatok, főleg óvodásokat. Öröm nézni a kicsiket, amikor megtanulnak egy-egy népi mondókát, gyerekjátékot, tánckoreográfiát, természetesen mindezt játékos formában - vezet be a néptánc világába Bácsi Zita, aki szerint a gyerekek nagyon fogékonyak és érdeklődők.

Miután elmúlnak a karácsonyi ünnepek, akkor Zita elkezd kerámiatojásokat és kifújt libatojásokat festeni. Közeledve a húsvéthoz, igencsak megnőtt a kereslet a díszes tojások iránt. Nem véletlen, hiszen ezek ténylegesen szépek és ízlésesek.

A karácsonyi ünnepek elmúltával Bácsi Zita elkezd kerámiatojásokat és kifújt libatojásokat festeni Fotó: Szendi Péter

Ráadásul idén már strucc- és emutojásokat is fest. Persze a tojáspingálásnak vannak előkészületei is. - Legelőször fertőtlenítem a tojásokat, lyukasztom, utána pedig eltávolítom a belsejét. Ezt követően a tojás belső felét is fertőtlenítem, száradás után pedig a gyönyörű hófehér héj már nagyon hasonlít a porcelánhoz. Minden évben több száz tojást készítek elő, és festem azokat. Idén ismét meghívást kaptam a Hollókői Húsvéti Fesztiválra.

A mai napig csodálattal emlékszik vissza ezermester nagypapájára, akitől nagyon sokat tanult, tőle örökölte a kézügyességet is. Persze mit ér a tehetség, ha nincs meg hozzá a kellő szorgalom és végzettség. A Fischer Mór Porcelánipari Szakiskolában porcelánfestőként végzett, majd nyolc évig volt a He- rendi Porcelánmanufaktúrában bemutatófestő. Ezután Franciaországban három és fél
évig egy fazekasmester mellett inaskodott, akitől szintén sokat tanult. Hazatérve kisebb műhelyekben festett.

Amikor édesanya lett, elhatározta, hogy szülőházában, Lovason saját vállalkozásba kezd. Kerámiái máz alatti, kézi festéssel készülnek, így nem tagadhatja le herendi múltját. - Fehérre égő agyaggal dolgozom. Formázás és száradás után következik az első, úgynevezett zsengélő égetés, ami 960 fokon történik. Ezt követően festem, dekorálom a termékeimet. Mázolás után ismét égetés következik, most már 1070 fokon. A kemence felfűtése és a teljes kihűlés mintegy huszonnégy órát vesz igénybe. Ezt követően viszont a szépen festett darabokat akár mosogatógépben is tisztíthatjuk.

Zita az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület védjeggyel rendelkező tagja. Minősítési eljárást követően, 2015-ben alkotásaival kiérdemelte a Rural Quality Vidék Minősége védjegyet. Jelenleg a fűzfői családi ház minden egyes szegletében dolgozik, munkássága mára már kinőtte a lakást, ezért is várja a nyarat, amikor Lovason saját műhelyében dolgozhat. Ez is azt mutatja, hogy visszavágyik a gyökerekhez, számára a hagyomány, a család mindig is fontos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!