Hétvége

2015.05.15. 13:21

Önkéntes polgári társulások

A civil társadalom közkeletű felfogása szerint az önkéntes polgári társulások közé tartoznak a kezdeményezések mindazon formái, amelyekben a polgárok önként vesznek részt, érdekeik és értékeik megjelenítése, védelme érdekében, és amely kezdeményezések az államtól elkülönülve, autonóm módon működnek, írja Hammer Ferenc egyetemi docens egy tanulmányában.

A polgári szervezeteket, az egyesületi életet a negyvenes évek végén a hatalom felszámolta és azt követően csak a sport-, a szabadidős- és tudományos szervezeteket tűrte meg. Az egyesülési szabadságot újból az egyesülésről szóló 1989-es törvény adta meg. Ez megteremtette a polgári önszerveződés és a demokratikus átalakulás jogi kereteit és lehetőségeit. A törvény egy gyűjtő kategóriát teremtett, azaz a társadalmi szervezetet, amely önkormányzattal rendelkezik, nyilvántartott tagsága kölcsönös érdekeit szolgája, kiemelt vállalkozási tevékenységet nem folytat.

E lehetőséggel éltek is a polgárok Rekordszámú civil kezdeményezés szerveződött, alakult ki. Ezek között voltak teljesen újak, és olyanok is, akik a múlt értékeit figyelembe véve alakultak, a megszüntetett egyesületi élet szolgáltatott alapot nekik. Ha csak a mi városunkat, Veszprémet nézzük akkor a negyvenes évek végéig közel félszáz egyesület működött. A törvény megszületését követően sorra alakultak egyesületek, s ma már több száz van, a nyilvántartás szerint.

Feltehetjük magunknak a kérdést miért jó egy egyesülethez tartozni, egy közösségbe lenni?

A közös érdeklődés, a közös cél összehozhat embereket, akik tenni akarnak ennek érdekében. A civil szervezet legnagyobb kincse és működésének fontos erőforrása az a közösség, amely létrehozta, és aminek támogatásával létrejött. A jól működő közösség a civil szervezet számára „perpetuum mobile”, cél és eszköz is egyszerre. A közös célt az egyesületek az alakuláskor megfogalmazzák alapszabályaikban, és ehhez keresnek eszközt, hogy megvalósítsák. Az eszköz sokszor nem pénzen múlik, hanem önkéntes munkával megteremtik. Nemrég egy pályázat írásakor kellett számba venni, hogy egy egyesületben hány órában, mennyit dolgoznak a tagok. Maguk is megdöbbentek, amikor ez – szolidan számolva is – több száz órára jött ki.

A közösség élővé tételét szolgálják a rendezvények, események, számtalan közös élményt adva. Közösségi platformok, másokkal való találkozások, amelyek ismerté tehetik az egyesület munkáját, céljait.

Minden civil egyesület egyedi. A közösség az emberek családnál nagyobb mértékű, szoros társas kapcsolatot fenntartó csoportja. A közösségekre jellemző hogy tagjai a magánéletüket önként megosztják egymással, segítik egymást, pénzük és szabadidejük egy részét a közösség javára fordítják.

Az együttműködést megkönnyíti, ha az abban résztvevők a tevékenységüket és annak értékelését folyamatosan végzik. Hasonlóan a barátsághoz, a szerelemhez és más kapcsolatokhoz, a civil kezdeményezések legfontosabb tőkéje a saját történelme. Azt jelenti, hogy a további siker érdekében gondosan kell ápolni az együttműködés történetét, ünnepekkel, rendezvényekkel, ami értelmes keretet szabhat az együttműködés jövőjének is. A tervezgetés, a jövőről való gondolkodás nem más, mint a közös időszámítás megalkotása.

Heiter Sándor, a Veszprémi Civil Kerekasztal elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!