Hétvége

2017.07.21. 15:35

Nemzetközi angol tábor Badacsonytomajon

BADACSONYTOMAJ - A Tatay Sándor Általános Iskola öt napon keresztül nemzetközi angoltábornak adott otthont.

Tóth B. Zsuzsa

Az intézmény diákjai közösen táboroztak svédországi általános iskolás gyerekekkel. Amint azt Rohály Esztertől, a tábor egyik szervezőjétől megtudtuk, a program célja az volt, hogy a diákok aktívan használják az angol nyelvet, valós élethelyzetekben alkalmazzák a tanév során tanultakat és élményeken keresztül, játékosan bővítsék nyelvtudásukat. Hiszen ez a hosszú távú tanulás feltétele.

- Diákjainknak olyan nyelvtudást szeretnénk adni már itt, az általános iskolában, amire később is tudnak építeni. Számos helyi lakos, szülő önzetlenül mellénk állt, amit ezúton is köszönünk. Régi álmom vált valóra a nemzetközi angoltábor létrehozásával, amelyhez olyan nagyszerű partnerekre találtam, mint például a svéd gyökerekkel rendelkező Illés házaspár, akik fáradságot nem ismerve vették ki részüket a szervezési előkészületekből.

Badacsonytomaji és svédországi gyerekek töltöttek el együtt pár napot az angoltáborban
Fotó: Roháj Eszter

Nagyon jó volt így együtt dolgozni és közösen értéket teremteni a diákjaink számára - mondta az iskola angol nyelvtanára. A tábor programjában helyet kapott az angol nyelvű kincsvadászat a Folly Arborétumban, a geoláda-keresés a Badacsony-hegyen. Egy képzeletbeli időutazás során a vulkánok korával és a Balaton kialakulásával ismerkedhettek a gyerekek.

Vigh Márta, a tábor másik szervezője szerint a tábor létrehozása csapatmunka volt.

- A program összeállításakor törekedtünk arra, hogy megmutassuk helyi értékeinket is a svéd gyerekek számára és a mi diákjainkban is szerettük volna még inkább tudatosítani, milyen gyönyörű helyen élünk. A svéd gyerekek közel 2000 kilométert utaztak csak azért, hogy mindezeket a szépségeket láthassák - mondta Vigh Márta.

- Bár az angoltábor most véget ért, az igazi munka most kezdődik, hiszen célunk egy jól működő svéd testvérkapcsolat kialakítása, amely lehetőséget ad a későbbiekben is az angol nyelv gyakorlására diákjaink számára. Dolgozunk azon, hogy megteremtsük a feltételeit annak, hogy jövőre a mi tanulóink látogathassanak Svédországba.

Ehhez most kialakultak a személyes kapcsolatok és az elköteleződés. Nagyon lelkesek a táborban részt vett magyar és svéd szülők, és iskolánk vezetése szintén támogatja a kezdeményezést - beszélt a hosszú távú tervekről Rohály Eszter.

A tábor zárásaképpen a svéd és magyar diákok és szüleik az iskola udvarán közösen elültettek egy ciprusfát, amelyet a Folly Arborétum ajánlott fel.

Ahogyan a kis facsemete is napi törődést igényel, úgy szeretnék a szervezők ápolni ezt a svéd-magyar kapcsolatot az angol nyelvet használva, hogy az iskola diákjai és a település ebből minél többet tudjon profitálni. Eltökélt céljuk megmutatni, hogy vidéki kisiskolaként is kaphatnak annyit az idejáró diákok, ha nem többet vagy különlegesebbet, mint számos nagyobb városi iskolában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!