Hétvége

2016.07.15. 09:50

Nemzetiségi hagyományápolás, közösségi terek építése

Közösséget építenek, ápolják a német nemzetiségi hagyományaikat a kislődiek. Az Ajka mellett fekvő település polgármestere, Somogyi Anna ötödik ciklusát tölti.

Tisler Anna

A hat tagú képviselőtestületből vele együtt négyen tizennyolcadik évüket töltik az önkormányzatban. A települési önkormányzat együttműködik a német nemzetiségi önkormányzattal, az egyházzal, és a civil szervezetekkel. Saját erőből is sokat fejlesztenek, és minden pályázati forrást kihasználnak. Most a templom felújítására kérnek támogatást az egyházzal közösen. Csaknem az összes belterületi utat leaszfaltozták, járdákat építettek. Somogyi Anna elmondta, nem csupán a jelentős összegű, nagy dolgokban gondolkodnak. A közintézmények ablakába rakott muskátli, néhány szép bokor ültetése a közterületen szinte semmibe sem kerül, mégis szebbé teszi a környezetet. A kalandparkba érkezők miatt főként nyáron nő meg az átutazó forgalom. Kirándulócsoportok gyakran a faluközpontban is megállnak és megtekintik a Rőthy Mihály Egyházi Gyűjteményt, amelyet 1987. júniusban  Szendi József veszprémi püspök szentelte fel.

Somogyi Anna polgármester Fotó: Tisler Anna

A gyűjteményt Markója László plébános, címzetes esperes alapította. A templomban kihirdette, hogy aki őriz otthon régi kegytárgyakat, az ajánlja fel a múzeumnak. A padlásokról, pincékből számos kegytárgy, köztük ritkaság is került elő. A plébános sokat utazott,  tizennégy országban járt, ahonnan szintén hozott értékes tárgyakat. Markója atya, akit díszpolgári címmel is kitüntetett a települési önkormányzat,  végrendeletében az egyházközségre hagyta az általa gyűjteményét, amelyet az önkormányzat tart fenn.

A 2634 darabbóĺ álló gyűjtemény  a Közép-dunántúli térség római katolikus közösségeinek vallásos hagyományaiba, tárgyi és írott emlékeibe nyújt  betekintést. A látogató számos feszületet, szentképet, szobrot, imakönyvet tekinthet meg. A múzeum nagytermében rendezvényeket is tartanak, a hely esküvő számára is alkalmas, és közel van a templomhoz, így az egyházi szertartás után átsétálnak. Az egyház jelenléte régen is segítette a község fejlődését. Az egyházközség ott építette a térség első óvodáját 1904-ben. Az épület gótikus stílusú, boltíves ablakokkal. A múlt század közepén a boltíves ablakokat befalazták, helyettük a kereskedelemben könnyen beszerezhető ablakokat tettek. Az önkormányzat azonban visszaállíttatta az eredeti állapotot. Az iskola épülete 1927-ben készült el. Annak felújítása, nyílászárócseréje szerepel az önkormányzat rövid távú tervei között. Az 1300 fős településen sok a fiatal, a kisgyermek. Épülő ház is több van. A fiatalok helyben maradnak, és költöznek is be családalapítás előtt állók. Két telket kolontáriak vásároltak meg, egyikükhöz gyakran érkezett látogatóba egy baráti család. Nekik is megtetszett Kislőd, ők is letelepednek.

Az óvoda épülete a templomtoronnyal

- A községben a falusi élet nyugalma, a tiszta levegő, a pihenésre, termelésre alkalmas méretű telek éppúgy megvan, mint a városon megszokott infrastruktúra, a minőségi úthálózat, a csatorna, a földgáz - mondta Somogyi Anna. - Az emberek szorgalmasak, sokan művelik a kertjüket, állatokat tartanak. Jó a közösség is. A településen és a közeli kalandparkban is rendszeresen összejönnek programra, közös főzésre vagy csupán beszélgetni. A park és az önkormányzat között él egy megállapodás, mely szerint a kislődi bejelentett állandó lakosok ingyen léphetnek be. A sváb hagyományok őrzése szintén összehozza a helyieket.

A Kislődi Német Nemzetiségi Dalkör a sváb hagyományokat őrzi. A karvezető Németh-Nagy Viktória. A dalkör tagjai többnyire idősebbek. Az idősek még beszélik a sváb nyelvet, a fiatalok már a németet tanulják. Az óvoda és az iskola is nemzetiségi intézmény. A gyerekek már kiscsoportos koruktól ismerkednek a német nyelvvel, a hagyományokkal. Az iskolában minden évfolyam órarendjében szerepel a német nyelv. Az iskola létszáma 90-100 fő. Úgy tűnik, a következő években sem csökken.

A templom felújítása is szerepel a tervek között

Azért, hogy még több szabadidős programot biztosítsanak a helyieknek, a 13 éve épült játszótér felújítását és bővítését tervezik. A fa játékok egy részén nyomot hagyott az időjárás, azok megértek a cserére. A tér mellé a felnőttek számára szabadtéri sporteszközöket kívánnak felállítani pályázati forrásból. Így amíg a gyerekek játszanak, szüleik sportolhatnak a szabadban. Ma a mozogni vágyók a sportpálya körül futnak. A víztározó mellett rekreációs parkot terveznek.

A községben ipari üzemek nincsenek, így sokan vidékre járnak dolgozni. A község önkormányzatának fontos, hogy minél több lehetőséget biztosítsanak a helyieknek az együttlétre, a közös élményekre.

Címkék#Kislőd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!