Hétvége

2016.08.26. 16:10

Mivel játsszon a gyerek?

Vannak mozgásfejlesztő játékok, manuális készségeket fejlesztő játékok és a beszédkészséget fejlesztőek is manapság a piacon. Persze amíg kicsik a babák, az a legjobb, ha a szülők játszanak velük, de már egészen kis koruktól kezdve érdemes több szempont alapján megválasztani gyermekeink játékait.

Kekk Sára

Manapság minden gyermekszoba tele van játékokkal. Van, aki a minél modernebb, zenélő-beszélő dolgokra esküszik, van, aki a hagyományos játékokat részesíti előnyben. De minden szülő felteszi magának azokat a kérdéseket, hogy vajon kell ennyi játék a kicsinek? , minek alapján válasszuk ki a játékokat? , biztos, hogy ez már neki való? .

A legfőbb szempont minden játék kiválasztása előtt a gyerkőc életkori sajátossága, különösen a három év alatti gyermekeknél ajánlatos ezt figyelembe venni. Ebben a korban fejlettség szempontjából már egy-két hónap is rengeteget számít. A legkisebbek úgy kezdik el megismerni a világot, hogy mozognak, játszanak benne. Ez nemcsak a megismerést segíti, hanem a fizikai és az intellektuális fejlődést is. Emellett ebben a korban az is lényeges a játékoknál, hogy a funkciójukhoz és méretükhöz képest viszonylag könnyű darabokat válasszunk, mert a gyerekek szeretik emelgetni, húzni-vonni a játékaikat, viszont a koordinációjuk még nem az igazi, így a nehezebb darabokkal még könnyen sérülést okozhatnak maguknak.

- Fontos, hogy minél színesebb játékokat válasszunk gyermekeinknek, hiszen így tanulják meg leghamarabb differenciálni a színek közti különbségeket - mondta el lapunknak Szilágyi Judit klinikai és mentálhigiéniai szak-pszichológus.

A tíz hónapos Misi figyelmét még az élénk, színesebb, illetve a zörgő-csörgő, zenélő játékok kötik le jobban
Fotó: Stiger Ádám

Hozzátette, az is lényeges, hogy a szájuknál nagyobb, de a kezükben még elférő játékaik legyenek a gyerkőcöknek, hiszen ők még csak fogdossák, rázzák és rágják őket - illetve pont azért, mert sokszor veszik a szájukba játékaikat, nagyon fontos, hogy könnyen leváló darabok ne legyenek rajtuk.

Ahogy nőnek a gyerekek, mindig újabb és újabb módszerekkel fejleszthetjük képességeiket. A nagyobb elemekből álló, finom mozgásokat fejlesztő nagyobb méretű kockajátékok is szóba jöhetnek már az egy-másfél éves kor körüli gyermekeknél, ráadásul ezeket később folyamatosan bővíteni, aktualizálni lehet az életkor igényeinek megfelelően. A kétévesek pedig már előszeretettel bújnak mások bőrébe, így előtérbe kerülnek a különböző szakmák és élethelyzetek utánzására alkalmas játékok, például az orvosi táska, a barkácskészlet, vagy a játék babakocsi is jó választásnak bizonyulhat. Ráadásul a 2-3 éves gyerekek, színes és élénk képzelőerejüknek hála, már eleve rendkívül kreatívak.

Gyakran nem csak úgy használják játékaikat, ahogy azt a tervezők és készítők elképzelték, így sokoldalú, jól kihasználható darabokat kell beszerezni számukra, melyekkel tovább szárnyalhat a fantáziájuk, fejlődhet kreativitásuk. Talán a játékkockák számítanak ebből a szempontból a legjobb választásnak, hiszen semmilyen módon nem kötik meg a kicsik fantáziáját, és gyakorlatilag végtelen variációban illeszthetők össze, attól függően, hogy éppen mit szeretne vele játszani a gyerkőc.

- A gyerekek játékainak kiválasztásánál a másik legfontosabb szempont a tisztíthatóság - mondja Szilágyi Judit. - Gyakran javasoljuk a szülőknek, főleg a plüss- és más ruhaanyagból készült játékokkal kapcsolatban, hogy rögtön kettőt szerezzenek be egy-egy ilyen játékból. Erre azért lehet szükség, mert vannak darabok, amelyekhez különleges módon ragaszkodnak a gyerekek - alvós mackók, kis takarók -, így, ha két darabbal is rendelkezünk, nem okoz fennakadást a tisztításuk. Különösen a kisdedek által kedvelt plüssállatkák, rágókák esetében fontos szempont, hogy mosógépben moshatóak legyenek. A kisbabák a szájukba veszik, rágják, fogdossák őket, a kedvenc darabok pedig a hosszú autóutakra, a boltba, az orvosi rendelőbe is elkísérik őket, így könnyen piszkolódnak. Természetesen a műanyag játéknál szintén fontos, hogy felülete egyszerűen, nedves törlőkendővel való áttörléssel tisztítható legyen, amit legalább hetente egyszer érdemes is megtenni.

Természetesen fontos, hogy egészségre ártalmatlan alapanyagokból készüljenek a csemeték játékai, de erre már minden gyártó nagy figyelmet fordít. Érdemes mindig alaposan átnézni a játékok csomagolását, leírását és a CE feliratot keresni rajta. Ez azt jelenti, hogy a termék megfelel az uniós biztonsági előírásoknak. Emellett a TÜV minősítés is fontos, hiszen ez jelzi, hogy a játékot bevizsgálták és nem tartalmaz egészségre káros, veszélyes anyagokat. Ezek feltétlenül legyenek feltüntetve a termék dobozán.

Persze nosztalgikus élményeink is sokszor szerepet játszanak abban, milyen típusú játékokat választunk gyermekeinknek. Egy fából készült babaháznak például sokkal kellemesebb hangulata van, mint a műanyagnak, és az építőkockát is sokkal jobban szeretik a gyerekek, ha fából készülnek, főleg, ha sok van belőlük. A természetes anyag, a színek, a lehetőségek mellett fontos az is, hogy a szülő is részt vegyen a játékban, ott legyen a kipróbálásánál, és mutathasson egy-két fogást , felkeltse a gyerek érdeklődését, és persze a lehetőségekhez mérten minél több időt töltsön a csemetével.

Legyen együtt a szülővel!

Sok családnál látom, hogy igazából nem is a szülők azok, akik kiválasztják gyerkőceiknek a játékokat. Nagyszülőktől, családtagoktól és barátoktól kapnak rengeteg – főként zajos, csörgő, zenélő – játékot, ami, bár a gyereknek nagyon tetszik, őket az őrületbe kergeti. Ilyenkor mindig megsajnálom őket kicsit, hiszen számukra biztos nem egy élmény századszor végighallgatni a Boci, boci, tarka dallamát az élesen visító játékból, de aztán egy cseppnyi irigységgel nézem őket, ahogy a saját, mosolygós kis szeretetcsomagjuk próbálja a játék után dúdolni a kívülről fújt dallamot.

Szerintem egyébként mindegy, milyen játékot találunk a csöppségnek, a legkisebbek akár egy lencsével töltött pezsgőtablettás dobozzal is órákig képesek eljátszani. Sokkal fontosabb, hogy elegendő időt töltsenek el velük a szüleik, és legyen elég türelmük ahhoz is, hogy segítsenek nekik megismerni azt a világot, amibe belepottyantak. Egyre több olyan anyukát is látok, aki kézügyességének köszönhetően maga varrja a gyerkőcnek a játékokat, sőt, egyre több internetes oldal foglalkozik egyszerűen elkészíthető játékötletekkel, szabásmintákkal is.

Ami pedig még szimpatikusabb, sok leírásnál már arra is odafigyelnek, hogyan lehet a nagyobb gyerekeket is bevonni egyes folyamatokba, így nemcsak új játékkal gazdagodik a kicsi, de még több minőségi időt tölthet a szülővel és fejlesztheti a kézügyességét is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy miközben a kicsik számára rengeteg mulatságot jelent a közös játék, általa sajátítják el a szociális készségeket is, amelyeket később a közösségben kamatoztathatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!