Hétvége

2016.02.05. 13:38

Mérgezett állattetemeket kutat Falco

Veszprém – Egyedülinek számít Közép-Európában Falco, a különleges kiképzést kapott kan németjuhász kutya, aki képes arra is, hogy mérgezett állatokat kutasson fel, miközben ő maga nem érhet hozzájuk és nem érintkezhet az életveszélyes anyagokkal – közölte Deák Gábor természetvédelmi mérnök, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mérgezésmegelőzési koordinátora, Falco gazdája és kutyavezetője.

Kovács Erika

Az eddigi legsúlyosabb ragadozómérgezés történt nemrég megyénkben Nagydémnél, ahol Falco és gazdája dolgozott a felderítésnél. A település határában feltehetően szándékosan mérgeztek meg védett madarakat, a rendőrség is vizsgálja a történteket. Az eset – azon túl, hogy minden jóérzésű embert mélyen megrázott – különleges, hiszen a kutyának úgy kellett megtalálnia az elhullott állatokat és a mérgezett csalétkeket, hogy közben ne érintkezzen velük, ne érjen hozzájuk, mert akkor az életét kockáztatta volna.

Fotó: Mórocz Attila

– Eddig elpusztult huszonnyolc egerészölyv, melynek természetvédelmi értéke egyedenként 25 ezer forint, tíz holló, melynek értéke egyedenként 50 ezer forint, egy macskabagoly, ennek értéke egyedenként szintén 50 ezer forint – sorolta a szörnyű esetet Deák Gábor, akit nagyon megrázott a pusztítás, amit látott, ráadásul ezek a szerencsétlen állatok borzalmas kínok között múlhattak ki. Hozzátette, az előbbieken kívül elpusztult még két róka, egy házimacska, és előkerültek a mérgezésekhez használt fácán és a galamb csalétkek is. Azt mondta, valószínűleg újabb tetemek is lesznek még, ezért a keresést folytatják. Mint mondta, egy madarász látott meg a területen egy halálán lévő, vergődő ölyvet, és jelezte ezt a természetvédelmi őrszolgálatnak, miután kiderült a sorozatos, feltehetően szándékos mérgezés. Utalt rá, 2005-től különösen sok madármérgezés történik az országban – főleg az Alföldön –, vadgazdálkodók, állattartók, próbálják irtani a rókákat méreggel, melyek aztán a ragadozó madarakat, köztük fokozottan védett sasokat is elpusztítanak.

Fotó: Deák Gábor

Tavaly áttörés történt a felderítésben, melyben már Deák Gábor és kutyája is részt vett, négy mérgezéssel kapcsolatos ügy került bíróság elé, melyek halmazati bűncselekménynek minősülnek, az orvvadászat, a természetkárosítás, valamint a méreggel való visszaélés miatt, és akár öt évig terjedő szabadságvesztés járhat értük. A felderítésben az egyesület együtt dolgozik a rendőrséggel, illetve a Nemzeti Nyomozó Irodával. Deák Gábor nagy sikernek tartja, hogy a közelmúltban történt mérgezésnél a házkutatás során, amin kutyájával együtt ő is részt vett, Falco megtalálta az adott esetnél nagy valószínűséggel felhasznált vegyi anyagot is.

Falco és gazdája.(Fotó: Morvai Szilárd)

– Régóta érdekel a ragadozómadár-védelem és a kutyakiképzés, amivel hobbiszinten már korábban is foglalkoztam saját kutyáimmal – utalt a kezdetekre Deák Gábor. A parlagi sas nagyon ritka faj, mely európai szinten védendő. – A projekt keretében keresőkutyás egység létrehozása is szerepelt, és miután hozzám mindkét terület nagyon közel állt, ezért az egyesületnél megpályáztam ezt a tevékenységet – mesélte a fiatal mérnök, aztán elmondta, a feladatra Falcóval együtt az Országos Rendőr-főkapitányság kutyakiképző iskolájában képezték ki, és 2013 szeptemberétől már éles körülmények között dolgoztak. Falco munkája azért is különösen nehéz, mert nem érintkezhet azzal, amit meg kell találnia, ugyanis a mérgek az állat nyálkahártyáján keresztül felszívódva az elpusztulásához vezethetnének – utalt a kutya különleges képességére.

Fotó: Gáti Oszkár Dániel

Beszélt arról is, hogy Európában először Spanyolországban kezdtek el alkalmazni méreg- és tetemkereső kutyát. Európában három országban működik hasonló kutyás egység, Közép-Európában viszont a hazai példa egyedülinek számít.

A kutya több mint 200 mérgezésben elpusztult állatot és csalétket talált meg
Fotók: Deák Gábor

– Falco, aki nem véletlenül kapta a nevét, hiszen magyar jelentése sólyom, 10 hónapos korában került hozzám. Tizenöt kutyát választottak ki először a kiképzők keresőfeladatra, akiket 10 hónapos korukig csak keresésre tanítottak, közülük „került ki győztesen” Falco – hangsúlyozta Deák Gábor. Mint mondta, az állat ugatással jelzi, ha talál valamit, de soha nem érhet hozzá. Felidézte, az egyik közelmúltbeli esetnél olyan erős volt a mérgezés, és a levegőbe is olyan mértékben került belőle, hogy Falco a nap végére berekedt, a nyálkahártyáját pedig felmarta a szer, amikor a tetemek megtalálásakor ugatott.

Falco eddig országszerte több mint 200 mérgezésben elpusztult állatot és a csalétket talált meg. Utóbbi felkutatása azért is jelentős, mert ezzel megakadályozta, hogy újabb állatok pusztuljanak el. Gazdájával együtt részt vesznek más feladatoknál is, így korábban a Bükkben meglőtt farkas esetének felderítésében is, ahol megtalálták a sérülten menekülő állat pihenőhelyeit és a lelövés helyszínét is.

Fotó: Deák Gábor

Deák Gábor elmondta, nagyon fontos, hogy a kutya, aki vele él, folyamatos szinten tartó képzést kapjon, munkájuk során az éles helyszíneléseken kívül évi 150 keresést kell végezniük szerte az országban azokon a területeken, ahol parlagi sasok fordulnak elő, valamint ahol az elmúlt években mérgezéses eset történt. Falco, ha megtalál valamit, mindig jutalomban részesül, megkapja kedvenc labdáját, ami nagy boldogsággal tölti el, így a munka számára egy kiadós játékkal ér fel. Arra is ügyelni kell, hogy a kutya nem kaphat enni olyat, amik a mérgezéshez használt csalianyagok lehetnek, ezért elővigyázatosságból csak jó minőségű kutyatápot kap.

Deák Gábor szenvedélye a ragadozómadár-védelem mellett a madarak viselkedésének megfigyelése, a lovaglás és természetesen a kutyák. Falco, aki nagyon aktív természetű, az udvaron lakik, nagy szeretetben Tinával, az amerikai staffordshire terrierrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!