Hétvége

2016.12.23. 15:20

Még a negyedik babának is örülnének - Három generáció a tapolcai Farkas család otthonában

Ha nem ismerném őket, azt mondanám, túl szép, hogy igaz legyen.

Tóth B. Zsuzsa

Pedig az. Gyönyörű anyuka,szorgalmas, a családjáért mindenre képes apuka és három édes kislány. Segítőkész nagyszülők,meleg, kényelmes otthon mindannyiuknak a családi házban. Valóban idilli helyzet, talán nem túlzás azt mondani, mindenki erre vágyik.

A tapolcai Farkas Bálint hat éve maga sem gondolta, hogy hamarosan gyerekzsivaj tölti be a házban a barátságos legénylakást, pláne, hogy mostanra négy gyönyörű nő veszi körül. Akkoriban kezdődött minden. Bálint régen észrevette már a konditeremben a mindig mosolygós, gyönyörű Zsuzskát. Aztán végre ott volt az alkalom a karácsonyi buliban, hogy megszólítsa. Mosolyogva meséli mindezt Zsuzsi. Gyönyörű lakásukban beszélgetünk, a tágas, az ünnepre ízlésesen feldíszített tetőtérben. Körülöttünk akkora a rend, amekkoráról a háromgyerekes családok csak álmodnak. A falon a szülők esküvői képe vonzza a tekintetet, nem gyerekrajz, mert az nincs. Zsuzska rendszerető, így már a lányok is rendbe teszik a saját ágyukat, segítenek megteríteni, leszedni az asztalt. Pedig a cserfes Virág még csak ötéves, a csendesebb Flóra három múlt, a Zsuzska ölében kucorgó Bogi alig másfél esztendős.

A kandalló előtt a nagy szőnyegen babáznak, mi is letelepszünk közéjük.

- Részemről nem volt első látásra szerelem, csak szimpátia. Úgy egy hónapnyi ismerkedés után alakult ki a vonzalom. Azóta is megünnepeljük a karácsonyi első beszélgetést, de a barátaink a buli előtt már nálunk gyülekeznek, innen megyünk tovább együtt - mondja Zsuzska, aki kisiskolás diákként is gyönyörű, vidám, mosolygós volt. Nyolcadikban az iskola szépévé választották, a fiúk fele belé volt szerelmes. A többiek is, csak ők titkolták. Zsuzska most szerényen hárít, de mégis jót nevetünk ezen.

Flóra, Virág és Bogi Zsuzskával, hátul Bálinttal, így kerek egész Tapolcán a legfiatalabb Farkas család
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Közben nyílik az ajtó, apa érkezik. A lányok ledobják a babákat, szaladnak elé, csüngnek Bálinton, aki szemlátomást örül a rajongásnak.

- Persze nem könnyű három gyerekkel, de ha újra kezdhetném, sem érném be kevesebbel - vallja Zsuzska. Közben teát főz, kínálja Bálintot, aki naponta Pápára ingázik dolgozni az erdészethez. A lányok reggelente az ablakból integetnek neki, a rituálé egyetlen alkalommal sem maradhat el. Aztán a nagyok oviba mennek. Virág közvetlenebb, ő hamarabb beilleszkedett, Flóra még visszahúzódóbb, pedig második éve jár közösségbe. Ugyanakkor néha mintha egy fiú veszett volna el benne. Zsuzska öt éve otthon van a lányokkal.

- Hiányzik már a munka, de amíg lehet, maradok - mondja. Imádja a gyerekeket. Egykori osztálytársai közül még csak neki van három csemetéje. De ő sem gondolta egykor, hogy nagy családos anyuka lesz. Orvosnak, később dietetikusnak készült, végül gyógyszertári asszisztens lett. Két szakasszisztensit végzett, gyógyszertárban dolgozott a lányok érkezése előtt - meséli. Közben Virág egy almát hoz, Flóra is kér, Bogi pityereg, ő sem maradhat ki.

- Imádják a gyümölcsöt, nem válogatósak. Egyébként sincs sok baj velük, néha Virág és Flóra összekap valamin, de jól viselkednek - dicséri őket Zsuzska. Amikor Bálinttal összekerültek, megegyeztek abban, hogy egy gyermeknél többet szeretnének. Aztán, miután Virág, majd Flóra megérkezett, vágytak a harmadikra. Zsuzska bizony még egy negyedik babát is szívesen vállalna,

Bálint már inkább meggondolná, de nem bánná, ha úgy alakulna. Neki egy bátyja van, Zsuzskáék hárman vannak testvérek. A nővérééknél pedig mostanában született kisbaba.

- Rozi még semennyi éves - mondja Virág, bekapcsolódva a beszélgetésbe. Betelepszik a hintába és elárulja, hogy mit vár a Jézuskától. Pörgős szoknyát, nyakláncot, matricát, színezős könyvet. Flóra azt mondja, ő ugyanazt szeretné.

- Reggelre az angyalok meghozzák a fát, este jön a Jézuska. Tavaly addig a gyerekek a református templomban voltak egy gyermekműsoron. Talán idén is úgy lesz. Viszont a Szentestén szeretnénk most először magunk lenni öten. Aztán másnap megyünk egyikünk szüleihez, utána a másikunkéihoz - mondja Bálint.

Jól meg kell tervezniük mindent, kész logisztikai bravúr a karácsony. De ez nem okoz gondot, megoldják. Bálint szülei a ház földszintjén laknak, Zsuzskáéi is a városban, nem kell messze utazni. Inkább kirándulni, szánkózni vagy egy meleg fürdőbe mennek el, ha belefér az utazás az ünnep körüli szabadnapokba. A lányok azt mondják, nagyon várják. Fülig ér a szájuk, édesanyjukhoz hasonlóan sokat mosolyognak, vidám természetűek. Az óvodában néptáncot tanulnak, ahogy annak idején Zsuzska. Sokat énekelnek, szeretik a mozgást, és rajonganak az állatokért. Virág hozzáteszi, hogy ő a lovakat is kedveli, kipróbálta már a lovaglást és persze egyáltalán nem félt. Jó, hogy itthon van kutya és macska. Szívesen sétálnak a természetben, ennek vadász édesapjuk különösen örül. Bálint vágya egy erdőszéli ház. - A szülőkkel való együtt élésnek vannak előnyei, hátrányai. Inkább az előbbi a több, de az alkalmazkodóképesség fontos. Mérlegre tettük már sokszor, hogy menjünk vagy maradjunk. Itt van ugyan udvar, de a kert hiányzik. Talán egyszer lesz családi házunk, de akkor újratervezés kell. A szüleinkre is kell figyelnünk - mondja Bálint, aki előtt ott van a jó példa. Gyermekkorában a nagyszülők szintén velük éltek itt. Példaképe, a nagyapja, a legidősebb Farkas Imre vonalfőnök volt a vasúton.

- Majdnem 90 évet élt, az utolsó napján is szellemileg frissen. Kiválóan végezte az iskoláit, a családi összejöveteleken pedig mindig meghatódott. Olyankor verset mondott, kívülről fújta Petőfi összesét. Negyvenévesen nősült, és imádta a feleségét - emlékezik Bálint. Örül, hogy a szülei közelében élhetnek, hogy változatlanul három generáció népesíti be a tágas házat. Édesanyja, miként Zsuzskáé szintén, örömmel vigyáz a lányokra, ha segítség kell. Az pedig elkél, hiszen Zsuzska közben gyermekjóga-oktató lett, órákat tart. Lassan, fokozatosan készül a munkába való visszatérésre, közben tervezgeti Bálinttal, hogy a lányok hova járjanak majd iskolába. Hiszen olyan gyorsan megnőnek, egykettőre dönteni kell.

Az azonban biztos, hogy mindig az ő szempontjaikat veszik majd figyelembe. Hiszen vallják: első a család.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!