Hétvége

2014.08.22. 14:55

Matekosok erdei tábora

A matematikában lehetetlen nincs, csak végtelen – ez a mottója dr. Spissich László matematikusnak, akinek célja, hogy kibontakoztassa a szerinte mindenkiben rejlő, ilyen irányú képességeket. Ezt az elvet vallja a tanítás során, ezért hozta létre a Pápai Észkerék Egyesületet is.

Nagy Imre

Az egykori Bujáky-tanítványokat tömörítő szervezet a matematika iránt intenzíven érdeklődő, tehetséges általános és középiskolás diákokat gyűjti össze, és szervez számukra szakköri jellegű foglalkozásokat. Az egyesület most nyári matematikatábort szervezett a tehetséges tanítványoknak. A helyszín a Bakonyerdő Zrt. kupi erdei iskolája volt.

- A téli szünidő környékén merült föl az ötlet, akkor zajlottak a gyerekek tanulmányi versenyei. Ők az elmúlt tanévben nagyon sok szép eredményt értek el, ezért úgy gondoltuk, hogy a legügyesebbeket a nyáron azzal jutalmazzuk, hogy elhozzuk őket egy táborba, ahol felkészítjük őket a következő tanév versenyeire. Kérdésként merült fel, hogy milyen korosztállyal, hány éves gyerekekkel próbálkozzunk. Rájöttünk, hogy ha általános iskolás ta-nulókkal kezdünk, az hosszú távon nagyobb tudásbázis megalapozását hozza létre, hiszen ha a közlépiskolásnak nincsen megfelelő általános iskolás alapképzése, akkor sokkal nehezebb versenyeztetni. Mi azt valljuk, ha általános iskolában egy komoly alapot adunk a gyerekeknek, akkor középiskolás korukra olyan tudással rendelkeznek, amiből jó versenyzőanyagot lehet kialakítani. Ezért az egyesület vezetősége úgy döntött, hogy idén az ötödik, illetve a hetedik osztályt végzetteket hozzuk el. Az oktatás a táboron belül egy időben, két helyszínen történik: egyik kolléga foglalkozik a leendő hatodikosokkal, a másik a nyolcadikosokkal. A részvétel meghívásos alapon történt, nem meghirdettük, hanem név szerint hívtuk őket - mondta el a helyszínen Spissich László.

Hátul, balra Spissich László, a tábor szervezője, mellette a gyerekek és a segítők (Fotó: Nagy Imre) 

A matematikustól megtudtam azt is, hogy a gyerekek egy éve egy úgynevezett egyéni felkészítésen vesznek részt.

- A tavaly év végi versenyen díjazottak kapták azt a jutalmat, hogy a következő tanévben egyénileg foglalkoztam velük. Ez nyolc tanulót érint, ez volt számukra a különdíj. A most táborozók közt Mészáros Márton a tavalyi Varga Tamás matematikaversenyen országos negyedik helyezést ért el. Az erős mezőnyben ez óriási eredmény, annál is inkább, mert az elmúlt években ezen a versenyen nem volt pápai siker. A többiek a megyei versenyeken remekeltek. A középiskolás Arany Dániel versenyen pedig Döbrönte Dávid országos harmadik lett. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy jó utat választottunk, és ezen érdemes tovább haladni - mosolyog László.

A délelőttök intenzív matekozással teltek a táborban, négy tanórát, kétszer kilencven percet foglalkoztak a feladatokkal. Ebéd után a mozgásé és az ismeretterjesztésé volt a főszerep.

- A mozgás udvari játékokat jelent: labdajátékok, méta. Minden délutánra vendégelőadókat hívtunk, akik az ismeretterjesztés valamilyen formáját képviselik. Megfordult nálunk csillagász, matematikus, földrajzos, biológus, színjátszó, sportújságíró, mert így gondoltuk teljessé tenni a tábori életet. Így olyan dolgokkal találkoztak, amikkel egyébként nem biztos, hogy összeakadnak. Rengeteg segítséget kaptam a szülőktől, kollégáktól, barátoktól a tábor megvalósításához. Az anyagi bázist a szponzoraink, főként magánemberek, régi türrös diákok teremtették meg - tájékoztatott a matematikus.

- Remek helyen vagyunk, az erdő közepén, ahol kiváló a levegő. Gombáztunk, túráztunk, együtt éltünk a természettel. Az erdei iskola a legjobb helyszín, amit csak ki lehetett találni. Négyen vagyunk felnőttek, de a szülői segítség egy plusz embert jelent. Ha kell, délelőtt tanítunk, este pedig főzünk. De mi takarítunk, mosogatunk, ez teljesen természetes a gyerekeknek is. Úgy éltük végig ezt az egy hetet, mint egy család - mondta Tóth József tanár úr, a tábor mindenese.

- Nagyon jó, hogy a tehetséggondozást az általános iskolában kezdi az egyesület. Ezt így kell. Mire középiskolába kerülnek a gyerekeink, már nem is gondolkodnak azon, hogy versenyezzenek-e. Belenőnek a matematikába. A korai fejlesztés mindenütt fontos, így a tehetségek gondozásában is - fogalmazott Tóthné Nagy Judit, aki férjével a kisebbekkel foglalkozott a tábor ideje alatt.

- Az a tapasztalat, hogy a pedagógusok általános iskolában sokkal több energiát tesznek bele a versenyeztetésbe is, a tehetséggondozásba is. Ahogy a gyerekek fölérnek a gimnáziumba, valahogy ezek a ráfordított pluszenergiák elvesznek. Nem értjük, hogy ez miért van így, de sajnos tény - fogalmazta meg kritikáját Egyházi Violetta doktornő, aki kísérőként vett részt a tábori munkában.

- A gyerekeink rendkívül széles körű műveltséggel rendelkeznek. Egyik sem szakbarbár. Mindenhez értenek: zenélnek, érdeklődnek az irodalom iránt, földrajzból, biológiából, sportból tájékozottak. Ha meghalljuk ezt a szót: matematikatábor, a legtöbb embert kirázza a hideg. Pedig egy a fontos: a kreativitás. Ez a vezérfonal. A gyerekeink kreatív, okos, gondolkodó kis emberek. Sokféle helyről, sokfajta családból jöttek, de a cél itt közös - fogalmazott József.

Tény, hogy nem így képzelem el a matematikusokat.

A fiúk vidámak, élcelődnek egymással, ám ha kell, a nagyobbak segítenek a kicsiknek . Így volt ez az egyik éjszakai viharban is, amikor be kellett költözniük a sátrakból a tanterembe. A közös játékokban ugyan éppúgy egészségesen rivalizálnak, mint a matematika terén, de talán éppen ezt élvezik a legjobban. Ha pedig kell, nagyon komolyak, és a feladatokban kitartóak is. Az is lehet, hogy a jövő tudósai, feltalálói itt vannak köztük.

- Hogy lesz-e folytatás? Mi mindenképpen szeretnénk. Az egyéni felkészítés folytatódik, és ha továbbra is kapunk támogatást, a jövő évi tábornak sem lesz akadálya. Akár egy általános és egy középiskolás csoporttal is - összegzi a tapasztalatokat Spissich László.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!