Hétvége

2015.05.29. 07:16

Könnyűnek tűnő nehéz műfaj a "bohóckodás"

Belép a bohóc, kicsi és nagy dől a nevetéstől. A műsor ideje alatt repül az idő. Még a máskor félénk gyerekek is szívesen kiállnak a népes közönség elé.

Tisler Anna

Mi a jó műsor titka? Oláh Tamás, vagyis ahogy a közönség ismeri, Mutyi bohóc elmondta, az előadóművészetnek ez az ága amilyen könnyednek tűnik, olyan nehéz.

- Kilépek a nézők elé, azonnal fel kell mérnem, milyen az összetételük - mondta. - Ha az első pillanatokban nem sikerül a közös hangot eltalálni, az egész műsor a nézőknek unalmas, a szervezőknek csalódás, az előadónak szenvedés lesz. Ha szállodában adok elő, megtudakolom a szervezőtől, étkezés előtt vagy után van-e a csoport. Rögtön egy ezzel kapcsolatos kérdéssel indítok. Egyszer azt mondtam, hallom, ebéd előtt vagytok, várjátok már a fincsi levest ugye? Akkor gyorsan be is fejezem. Ne, ne maradj itt, vártunk már  - kiabálták. Megbeszéltük, kinek mi a kedvenc étele, majd elővettem a bűvészmutatványhoz szükséges eszközöket. Amíg a nézőkkel beszélgettem, felmértem, hogy sok az óvodás és a kisiskolás. Őket a színes, látványos, gyors dolgok kötik le.

A műsor része, hogy megpróbálják kitalálni a trükköket. Azt azonban senki nem árulja el. Utána elveszítené a varázsát. Oláh Tamás elmondta, mindenki bonyolult és nagy dolgokra gondol, pedig egyszerű az egész, igaz, kell hozzá némi kézügyesség, odafigyelés és rengeteg gyakorlás. Mindig fejlődnek a módszerek, új trükköket találnak ki. Ma már a világhálón minden hozzáférhető, így nem kell éveket, évtizedeket várni arra, hogy egy trükk eljusson más országba vagy földrészre.

Mutyi bohóc fellépésre készen. Fotó archív

Ami mindig nagy siker, és ami nélkül ma már szinte nincs műsor, az a lufihajtogatás. A műsor idejébe csak az egyszerűbb figurák férnek bele. Mutyi bohóc szereti, ha a szülők is ott maradnak a gyerekekkel. Így a látottakat meg is tudják később beszélni. Az külön feladat, hogy a felnőtteket is lekösse, de ha jó a program, a gyerek örül, akkor a felnőtt is jól érzi magát.

Minden műsor után vannak, akik odamennek, puszit kérnek a bohóctól, az ölében ülve szeretnének közös fotót. Ez tilos, ugyanis félreértésre adhatna okot, ami esetleg az előadó karrierjébe kerülhetne. Egy kézfogás az, ami elfogadott és megengedett. Néha előfordul, hogy a felnőtt a csintalan gyermeket azzal fenyegeti, ha rossz lesz, elviszi a bohóc. Ilyenkor azonnal és határozottan vissza kell utasítani azt. Tilos a színpadon is olyan dolgot bemutatni, olyan poént elsütni, ami valakiben félelmet okoz. A cél a szórakoztatás, nem a megfélemlítés.

Születésnapra, családi összejövetelre is egyre gyakrabban kérnek műsort. Ekkor egyszerűbb az előadó dolga, ugyanis előzetesen megtudhat mindent az ünnepeltről.

- A gyerek műsor után kérdez a külsőmről, a ruházatomról, a sminkemről - tudtuk meg. - Az alapszabály, hogy hazudni tilos. Nem mondhatom, hogy igen, valóban lila a hajam, hiszen olyan hajszín nincs. És azt sem, hogy hetvenes méretű cipőt hordok. Rávezetem, hogy én most jelmezben vagyok, és ott ez is elképzelhető.

Oláh Tamás számos szép történetet őriz. A legkedvesebb számára az, amikor már civilben egy kisfiú megkérdezte tőle a szálloda folyosóján, Te is láttad Mutyi bohócot? Jó volt ugye?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!