Hétvége

2015.09.28. 12:20

A déli part szabadstrandjai felveszik a versenyt az északi oldal fizetős fürdőhelyeivel

Balatonfüred - Egy olyan strandminősítési rendszeren dolgoznak a Balatoni Szövetség tagja, amely megmutathatja azt az irányt, amelyet minden balatoni strand magáénak érezhet. Az idei tapasztalatokról és a jövő évi tervekről is beszéltek záró rendezvényükön.

Kekk Sára

A Balatoni Helyi Önkormányzatok Szövetsége idén is megrendezte hagyományos Kék Hullám Zászló strandminősítését, melyben a megújított pontozási rendszer segítségével, egy, két és három csillagos minősítést kaphattak a benevezett strandok. Záró rendezvényükön Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke elmondta, örül, hogy olyan strandok üzemeltetői, illetve olyan települések polgármesterei is részt vesznek a rendezvényen, akik idén még nem indultak. Mint mondta, az idei minősítés legnagyobb változása az ellenőrzés időpontja volt, hiszen nem a szezon elején, nyitás előtt pontozták a strandokat, hanem működés közben látogatták őket végig.

A legnagyobb meglepetést számukra a szabad strandok okozták, hiszen a déli part ingyenes strandjai sok helyen felveszik a versenyt az északi part fizetős fürdőhelyeivel. A nevezett strandok közül idén 8 lett három-, 14 kettő- és 6 egycsillagos minősítésű, melyek közül a három csillagot kapó Balatongyöröki Községi strandot, illetve a települést emelték ki, mely idén elnyerte a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny arany minősítését is. Több kategóriában is kiosztásra kerültek különdíjak, a Balaton családbarát strandja a balatonfüredi Esterházy strand, a Balaton kerékpáros-barát strandja a balatonberényi Községi strand, míg a Balaton legsportosabb strandja a vonyarcvashegyi Lidó strand lett. Dr. Ruszinkó Ádám államtitkár a legjobb balatoni szabadstrandnak ajánlott fel különdíjat, ezt idén a balatonboglári Platán strand kapta.

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára elmondta, hogy jövőre a minősítésbe bekerül egy általános vélemény a strand nyújtotta első benyomásról, tehát arról, mit lát először a belépő, mik az első észrevételek, illetve a hangosítás meglétét és minőségét is pontozni fogják. Jövőre új különdíjakra számíthatnak az üzemeltetők, díjazzák a Balaton akadálymentes strandját, illetve a Legzöldebb strandot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!