Hétvége

2015.05.08. 17:48

Játszótéri cukrosbácsik - Kiskorában tanítsuk meg a gyereket arra, hogy soha ne álljon szóba idegennel!

Édes kiskutyával ment oda az idegen a gyermekhez a játszótéren. Ajánlotta, otthon is vannak neki hasonló állatok, amit a gyerek elhitt és percek múltán kézen fogva sétált el a férfival. A kisfiút hetek óta nem találják.

Kovács Erika

Ez az eset az Egyesült Államokban történt.

- El lehet kerülni a hasonló szörnyű helyzeteket - állítja Bacsárdi Csilla gyermekpszichológus. - Néhány éve végeztünk egy kutatást szexuális abúzus, visszaélés, bántalmazás témában, amelyből kiderült, az esetek nagy része rejtve marad, sok a tabu, gyakran későn tudódik ki, amikor már megtörtént a baj. Pedig beszélni kell róla, nem szabad elhallgatni! - szögezi le a szakember.

- A média és az internet naponta sokkol bennünket olyan hírekkel, melyek gyermekek, fiatalok ellen elkövetett szexuális erőszakról vagy bántalmazási kísérletről szólnak. Ezek a tragikus esetek itt, akár a mi szűk, biztonságosnak vélt környezetünkben is megeshetnek, nem mehetünk el tétlenül, megborzongva mellettük, nem elég az aggodalom; eszközök, módszerek kellenek, hogy gyermekeinket a lehető legjobban védetté tegyük - hangsúlyozza Bacsárdi Csilla. Elmondja, mindenekelőtt fel kell ismerni és számolni kell azzal, hogy modern korunk fokozott veszélyei közé tartozik a pedofília, a gátlástalan, eltorzult, a gyengét a gyermeket! kihasználó szexuális késztetés. A gyermekek korukból, helyzetükből adódóan jóhiszeműek, gyanútlanok, irányíthatók, zsarolhatók és félelemben tarthatók.

- Statisztikák szerint a fiatalok egyharmadával történik szexuális visszaélés 18 éves kora előtt - közli a szakember. Hozzáteszi, az esetek 80 százalékában családtag vagy ismerős az elkövető, és minden ötödik gyereket zaklatnak internetezés közben. A szexuális abúzus sokkal nagyobb probléma, mint amilyen nyilvánosságot, fontosságot kap. A pszichológus szerint a felfedett esetek csak a legsúlyosabbak, a jéghegy csúcsai, melyek mellett a szolidabb traumatizálási módok, például a gyermek simogatása, fotózása, pornográf történetek mesélése jelenlétükben vagy ilyen tartalmú filmek nézetése velük, mutogatás, ajánlattétel, zaklatás, utcai beszólás, sokszor rejtve maradnak, pedig hasonlóan ártalmasak. Bacsárdi Csilla rámutat, ismert, hogy a bántalmazás enyhébb formája is okozhat életre szóló lelki gyötrelmet az áldozatokban, a szemtanúkban és a hozzátartozókban egyaránt. Az abúzusnak sok következménye lehet: rövid távon szorongás, félelem, alvászavar, testi tünetek, pszichoszomatikus betegségek, megváltozott viselkedés, bűnössség- és szégyenérzet, depresszió. Később lehet kapcsolatteremtési zavar, agresszivitás, gyenge iskolai teljesítmény, alkohol- vagy drogfogyasztás, az intim kapcsolat kialakításának zavara.

Bacsárdi Csilla szerint családi, intézményi, társadalmi összefogásra van szükség Fotó: Penovác Károly

- Egy 12 éves bántalmazott kislány nemrég azt mondta nekem: én egyszerűen elraktam mélyre magamban a dolgot, így olyan, mintha meg sem történt volna, nincs semmi gond . említi a példát a pszichológus. Hozzáfűzi: ezek az erőszakos cselekedetek nem hagyják eltemetni magukat, a tagadás nem működik, az elszenvedett trauma valamilyen módon felszínre tör az életben. Ez a kislány néhány hónapja rendszeresen verekszik az iskolában, fenyegeti a kisebbeket és bukásra áll érvel a szakember. Utal rá, a családnak, majd az óvodának, iskolának mielőbb mindent meg kell tenni a megelőzésért. Ennek legegyszerűbb módja a sok beszélgetés, már kiskorától kezdve arra neveljük, idegennel ne álljon szóba, még akkor se, ha az adott esetben aranyos kiskutyát, édességet vagy kedves játékot mutat neki, azzal csábítja.

A pszichológus állítja, az életkor előrehaladtával újra és újra tanácsokat kell adni a gyermekeknek. Tanítsuk meg nekik, hogy joguk van saját testük felett rendelkezni, szabad nemet mondani, ne kelljen például erőszakkal puszit adnia, legyen meg a választási lehetősége, így másokkal szemben is könnyebben fog dönteni, választani. A szakember elmondja, bátorítsuk a gyerekeket, ha rosszul érzik magukat adott helyzetben, merjenek ellenállni, szólni, segítséget kérni. Tanítsuk őket arra, hogy el kell mondani, ha bántalmazás vagy bármilyen kínos dolog érte őket, keressenek egy felnőttet, akivel megosztják azt. A titoktartás nehezen elviselhető pluszterhet jelent. Beszéljünk arról, hogyan kerülheti el a gyerek az internetes zaklatásokat. Alapvető szerepük lehet az oktató, felvilágosító filmeknek, a prevenciós programoknak, melyek már óvodás kortól tanítják a helyes magatartást ezekben a különösen veszélyes helyzetekben.

- Komplex, azaz családi, intézményi, társadalmi összefogással kell és lehet felvenni a küzdelmet ezzel a súlyos problémával szemben, amelyben a szülőknek, a családnak kiemelt szerepe van. Sajnos nem élhetjük gyermekeink helyett az életüket, nem lehetünk velük a nap minden percében, de bizalomban, szeretetben nevelve őket, sokat beszélgetve velük, jó mintát adva sokat tehetünk a védelmükért - fogalmaz Bacsárdi Csilla.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!