Hétvége

2016.03.30. 14:26

Hogyan végzi munkáját az aranyozó-restaurátor? Staféta Csekőné Ruff Ilonával

Novákné Juhász Andrea azt kérdezi a pápai Csekőné Ruff Ilona aranyozó-restaurátortól, hogyan végzi a munkáját.

Polgár Bettina

- A munka nálam mindig ott kezdődik, hogy elkezdem visszakeresni, milyen lehetett az adott tárgy eredetije. Fontos lépés a fertőtlenítés, ezután úgynevezett bolognai krétagrunddal javítom ki a hibákat, amiket lecsiszolok. A felületet alapozom, erre jön a mixtion, amely tulajdonképpen egy ragasztóanyag. Ha ez eléri a 99 százalékos szárazságot, akkor rárakhatom a laparanyat. Az aranyat mindig szarvasbőr párnán, úgynevezett aranyozókéssel vágom olyan darabokra, amekkorára szükségem van.

Ezeket mókusszőr ecsettel teszem rá az aranyozandó felületre. Utána hagyom száradni, majd áttörlöm. A 24 karátos aranylapokat száradás után egy féldrágakővel, acháttal is át kell polírozni, ettől lesz fényes a matt felület. Egészen különlegesek számomra azok a munkák, melyeket édesapám után végeztem el. Ilyen volt többek között a pápai Anna-templom két oltára. Munkám részét képezik a toronygömbök, illetve a toronykeresztek aranyozása is.

Azt kérdezi Vincze Pétertől, hogy a Pannon Egyetemen hogyan segítik a hátrányos helyzetű diákokat.

A staféta következő vendége: Vincze Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!