Hétvége

2015.11.26. 16:02

Hogyan működnek a szélerőművek? Staféta Osgyán Gáborral

Hörömpöly Imréné azt kérdezi Osgyán Gábortól, hogyan működnek a szélerőművek.

Mátételki András

- Műszerek mérik a szél irányát és sebességét, ennek megfelelően mozdul el az erőmű „feje”, hogy a legkedvezőbb irányból kapaszkodjanak bele a szélbe a rotorok. A forgó mozgásukat egy generátor alakítja át árammá. Egy-egy erőmű 2-2 megawattot termel, ha a szélsebesség eléri, vagy meghaladja a 14 méter/ másodpercet. Csak az egyiktől származó árammennyiség képes lenne ellátni egy több mint háromezer lakosú települést - mondja Osgyán Gábor, a szápári szélerőmű mellett még háromnak a karbantartója.

Fotó: Mátételki András

- Az áram nem településekre érkezik, hanem a móri trafóállomásra, ahol központilag osztják szét az országos hálózatba. A szélerőművek napi 24 órában távfelügyeleti rendszeren keresztül vannak összekötve a szélerőműveket gyártó központjával, ahol reagálnak a meghibásodásokra. Erős szélben szó sem lehet arról, hogy felmenjek a gépházba, ugyanis fent az erőmű kilengése ilyenkor 20-30 centiméter is lehet, ami lentről nem igazán érzékelhető.

Azt kérdezi Szenthe Lászlótól, hogy milyen egy gombásztúra.

A staféta követező vendége: Szenthe László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!