Hétvége

2016.08.10. 19:10

Hétszázötven éves Kisszőlős

Hársfát ültetnek Kisszőlős község fennállása 750. évfordulója tiszteletére szervezett ünnepségen augusztus huszadikán.

Tisler Anna

A települést a fennmaradt iratok 1266-ban említik először Villa Scevleus néven. Ekkor a tihanyi apátság birtoka volt, majd 1467-ben a somlóvásárhelyi apácák területéhez tartozott, ekkor Kyszewleus néven jegyezték. A törökök 1556-ban pusztították el, lakóit  fogságba hurcolták. A XVll. század óta folyamatosan lakott. A lakosság fő megélhetési forrása a Somló hegyen a szőlőművelés és a mezőgazdaság volt. A 170 fős lakosú község a Devecsert Pápával összekötő út mentén fekszik. Része a nemzetközi Szent Márton útnak, amely az európai kulturális útvonal is.

Árik István polgármester a templom mögött telepített gyógy és fűszernövény kertben Fotó: a szerő

A templomot 1881-ben építették, és 1958 óta műemléki védettséget élvez. A tornya kőből készült, amelynek két harangja van. Az oltárkép Szent Mártont római lovas katonaként ábrázolja, amint köpenyét megosztja a didergő koldussal. A templom orgonáját 1882-ben Országh Sándor építette.

A község címerét, amely kifejezi a vallási hagyományokat, a mezőgazdasági jelleget, Dózsa Tamás tervezte, és 2004-ben fogadta el az önkormányzat. A címerben látható a község határában álló Szent István kápolna, és a község jellegzetes fája, a hárs. A kápolna mellett állt egy több száz éves hársfa, amely nemrég dőlt ki. Annak helyére kerülne a csemete a múlt és jelen szimbólumaként. Mint Árik István polgármestertől megtudtuk, a falu élni akarását mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a lakosság negyede gyermek és fiatal. A gyerekeknek korszerű játszóteret állitottak fel. A park egy láncos híddal bővül hamarosan. Az augusztus 19-i falunap nagy részében is gyermekprogramokat szerveznek, és felállítják a légvárat is. Lesz íjászat, tánc, népi hagyományőrző program. Másnap délután a pályán kugliversenyt szerveznek. Ezt a sportágat a felnőttek is kedvelik. A lakosok igénylik a szórakozást, kevesen tudnak nyaralni menni, utazni. A gyerekek közül sokan hátrányos helyzetűek, így nyáron megszervezték számukra a szociális étkeztetést. Az iskolai táborok, foglalkozások tették szebbé a vakációjukat. A kisszőlősiek a közeli Somlóvásárhelyen vagy Nagyalásonyban tanulnak.

A község rendszeresen pályázik fejlesztésekre. Most várják az elbírálást. A terveik között szerepel az orvosi rendelő felújítása, az önkormányzati utak, vízelvezető árkok karbantartása, díszfák ültetése. A hat közfoglalkoztatott egész évben a közterületek szebbé tételén dolgozik. Őket egész évben foglalkoztatja az önkormányzat. Helyben kevés a munkalehetőség, de szerencséjükre közel van Devecser, Pápa és Ajka, így a bejárás sem vesz el a napból túl sok időt. A lakosok a minden reggel érkező mozgóboltból vásárolhatják meg a szükséges dolgokat.

Címkék#Kisszőlős

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!