Hétvége

2016.07.20. 13:37

Gyöngyöt fűz a tanítónő és diákjainak is átadja tudását

Állatfigurák, karkötők, bonyolult technikát igénylő nyakláncok kerülnek ki a sümegi Czipp Rózsa keze alól. A tanítónő még pályája elején, az 1980-as években kezdett ismerkedni a gyöngyfűzéssel. Akkor még csak egyetlen célja volt, lekötni a napköziseket a tanulás előtti és utáni szabad foglalkozáson.

Tisler Anna

Akkor még nagyobb méretű üveggyöngyökből dolgoztak. Majd 2007-ben a Ramassetter iskola tanítója egy 120 órás tanfolyamon vett részt. Ott többnyire népi motivumokat, sárközi mintát, gallérokat tanultak. A technikával azonban bármit el lehet készíteni. Rózsa szakkört is hirdetett az alsó tagozatosoknak. Minden tanévben nagy az érdeklődés. A tevékenység főként a lányok számára vonzó, de minden évben van fiú érdeklődő is. A gyerekek azt szeretik, hogy idővel egyedül is meg tudják tervezni és elkészíteni a nekik tetsző ékszert.

Fotó: Tisler Anna

Szeretik az állatfigurákat, már klasszikusnak számít a kutya, a macska, a róka, a lányok szeretik a Helló Kitty ábrázolást. Tanulni a nagyobb lyukú, vagy kétlyukú gyöngy a célszerű. Léteznek apró gyöngyök is, amelyiken a lyukat alig lehet meglátni. Be lehet szerezni virágszirmokat, leveleket. Színekből, formákból hatalmas a választék. Rózsa a kéket, zöldet kedveli leginkább. Számos árnyalatot használ azokból.

- A nyaklánc, amiket most készítek, időigényes - mutatta. - Követ filc alapra befoglalom, majd jöhetnek a gyöngyökből a változatos minták. A gyöngyhímzés időigényes munka, egy darab elkészítése napoki is tarthat. Szeretek karkötőt készíteni, sok fülbevalóm is van. Csak üveggyöngyöt használok.

Rózsa javasolja, mielőtt a következő ékszerhez anyagot vásárolunk, gondoljuk végig, hogy mit, mekkorát szeretnénk, milyen alkalomra  színösszeállításban.  Szükség van még számtalan fém szerelékre szerelőpálcákra, távtartókra, fém köztesekre, stopperekre, csomórejtőkre, csatokra, szerelőkarikákra is a munkadarabok elkészítéséhez.

Rózsa nyáron sok időt tölt hobbyjával. Ha ráér, akár több órát is naponta.  Az elmúlt csaknem tíz év alatt akkora gyakorlatra tett szert, hogy ma már televíziónézés közben is tudja csinálni. Továbbra is nyitott új dolgokat tanulni, folyamatosan képezi magát, szeretné elsajátítani a gyöngyhorgolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!