Hétvége

2015.06.19. 09:56

Fekete István emlékére

Ajka - A házigazda Ajka csapata nyerte a XV. Országos Fekete István Emlékversenyt. A szervezők a látássérültek számára hirdetik meg a programot minden évben nyár elején, amelynek a Nagy László szabadidőközpont ad otthont.

Tisler Anna

A csapat tagjaitól megtudtuk, az idei volt a negyedik győzelmük. A csapat állandó, tagjai Berják Tivdarné, Vadász Zsuzsanna, Vizi István, Kató Lajosné és Laczi Ilona. A további sorrend Zalaegerszeg ll valamint Zalaegerszeg l. csapat. Ajka város önkormányzata nevében Gerencsér Hilda képviselő, az oktatási, művelődési, sport és civil kapcsolatok bizottsága tanácsnoka köszöntötte a megjelenteket.

Berják Tivadarné,  Vadász Zsuzsanna, Vizi István, Kató Lajosné és  Laczi Ilona az eredményhirdetés után
Fotó: Györkös József

- Tisztelem azokat, akik a mai multimédiás világban fontosnak tartják, hogy könyvet fogjanak a kezükbe, olvassanak, elmerüljenek a betűk világában - szólt a képviselő. - Fekete István olyan ember volt, aki hivatásánál fogva szoros kapcsolatban állt a természettel. Hajnalban kilovagolt a gazdaságba, számbavette a teendőket, megfigyelte a természetet, hazatért és lejegyezte a látottakat. Gerencsér Hilda hozzátette, ma egyre nagyobb hangsúlyt kap az oktatásban is a környezettudatosság. Napjainkra fontossá váltak váltak az ember és a természet kapcsolatát érintő kérdések. Fekete István olyan gondolkodó volt, aki mély alázattal és tisztelettel közelítette meg a témát. - Büszke vagyok arra, hogy egyik iskolánk Fekete István nevét viseli, és működik a városban a Fekete István Irodalmi Társaság - fogalmazta meg Gerencsér Hilda.

A versenyen a program kitalálója, Németh Márta több éves munkáját ajándékkal köszönték meg szervezők. A visszatekintésben elhangzott, hogy az elmúlt másfél évtizedben az ajkai klub tagjai már háromszor, 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban első helyezést értek el, 2004-ben és 2014-ben másodikak, 2009-ben és 2011-ben harmadikak lettek. Az idei versenyen nyolc csapat tagjai mérték össze tudásukat. Egy csapattal vett részt Nagykanizsa, Ajka, Gyula és Győr, Zalaegerszeg és Tatabánya 2-2 csapatot küldött. A zsűri elnöke Horváth Tibor a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke volt. Horváth Árpádné klubvezetőtől megtudtuk, a győri és gyulai csapatok már pénteken megérkeztek, őket a vendéglátók a kristálymúzeumba vitték el. A versenyzők az idén az Őszi vásár című regényből készültek fel. Fekete István szobrának környékét Sallai Jánosné, a csingeri temetőben Molnár Gábor író sírját Tóth Lajosné gondozza egész évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!