Hétvége

2016.05.06. 18:50

Egész életre szóló lecke

Fáradt vagyok. Nincs kedvem. Inkább lefekszem aludni. Majd holnap elkezdem. Hétfőtől tényleg elkezdek sportolni. A kifogások tárháza kimeríthetetlen, különösen, ha a saját életünk változtatásáról van szó.

Perei Dóra

Nos, amíg mi a fotelunkban tespedünk arról ábrándozva, mikor lesz erőfeszítés nélkül strandrakész testünk, addig valaki beint az életnek, és megmutatja, a lehetetlen nem létezik.

A napokban volt szerencsém eltölteni egy felejthetetlen napot a Veszprémi Szivárvány Integrált Sportegyesület ifjú növendékeivel, ezek a percek pedig azóta is arra sarkallnak, hogy megosszam élményeimet. Fura érzés nem találni a szavakat, most mégis úgy érzem, akadályba ütköztem. Az üzenetem? Van mit tanulnunk tőlük.

Kung Kevin

Előfordul, hogy a sors kíméletlenül közbeszól, a kisgyerek súlyos betegséggel látja meg a napvilágot, amely látszólag lehetetlenné teszi számára a normál életet, pláne azt, hogy versenyszerűen sportoljon. A hangsúly a látszólag szón van, ugyanis amit megtapasztaltam városunk uszodájában, az minden elő-ítéletnek ellentmond. Meglepő módon korábban érkeztem, amiért utólag hálás vagyok a sorsnak, így legalább szemtanúja lehettem, ahogy a jókedvtől kicsattanva, tettre készen megérkeznek a fiatalok, majd szinte a pillanat töredéke alatt már úszósapkában és komplett felszerelésben masíroznak a medence felé. Tizenöt perc sem telt el, ennek ellenére sikerült kétszer is elszégyellnem magam. Méghozzá mélységesen. Első körben elgondolkodtatott az arcokra kiült elszántság, ami talán, ha meglett volna bennem is kisiskolás koromban, most nem érezném magam ennyire puhánynak az edzéseken. A másik pironkodásra jogosító ok a gyerekek úszástechnikája. A víziszonyom egy dolog, de pontosan tudom, hogy ha egy napon, valamilyen csoda folytán ezen túllendülnék, akkor sem érhetnék még a nyomukba sem. Ki is indul ezek után hátrányos helyzetből? Na, mindegy. Most nem ez a lényeg. Mivel közvetlenül nem vagyok érintett a témában, az első kérdés, ami eszembe jutott: miért pont az úszás?

Grünert Galatea Iza

Az értelmi fogyatékosok számára nyújtott sportolási lehetőségek köre évről évre bővül, ugyanakkor valamennyi közül az úszás bír a legnagyobb jelentőséggel - igyekszem koncentrálni Hudi Zsanett (a gyerekek felkészítő edzője) és Vidra Judit (a gyerekek segítője) szavaira, de nem tehetek róla, képtelen vagyok levenni a szemem a medencéről, annyira lenyűgöz a gyerekek kitartása. A mozgás számukra egyfajta testi-lelki rehabilitáció. A fogyatékkal élőknek a sportolás élménye különösen fontos, hiszen csökkenti az egészségi problémákat, például a cukorbetegséget vagy a magas vérnyomást, nem utolsósorban pedig könnyebbé és felszabadultabbá teszi a mindennapjaikat. Ez egyrészt a sport rehabilitáló hatása miatt lehetséges, másrészt a társadalomba való beilleszkedéshez is hozzájárul. És akkor még nem említettem, hogyan nevel önállóságra a sport...

Ha már az önállóságnál tartunk: tapasztalnak-e javulást a gyerekek családi életében?

Mielőtt úszni kezdenének, a legtöbb szülő úgy véli, az értelmi fogyatékos gyerekeknek kizárólag a kognitív, azaz az észlelési, emlékezési, gondolkozási, illetve tanulási képességei szorulnak fejlesztésre, azokat kell erőltetni. Idővel aztán megbizonyosodnak róla, hogy a mozgás nemcsak örömet ad nekik, hanem javítja ezeket a képességeiket is.

Amellett, hogy a Szivárvány egyesület fő profilja az úszás, számtalan egyéb, hasznos és érdekes programmal igyekeznek segíteni a gyerekek társadalmi beépülését. Erről már Sindlerné Kloó Györgyi, a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola igazgatója mesél nekem.

Fillér Dávid

A legfontosabb, amit nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyermekek tanítanak minket. Még ha tudtukon kívül is, de az élet fény-, illetve árnyoldalai egyaránt például szolgálnak, hogy az életünk érték, és mindenki számít. Intézményünkben gyógypedagógiai módszerek alkalmazásával szakembereink segítő és hozzáértő foglalkozásaival, ezen állapotok korrekciójával, a gyermekek egyéni sajátosságait figyelembe véve törekszünk a lehető legoptimálisabb fejlesztésre.

Szakiskolai tanulóink lehetőséget kapnak külső munkahelyi gyakorlaton való részvételre, mely átmenet az intézményi védett és a külső környezet között. Pékségbe, kórházi konyhára, mosodába, sőt, vadasparkba is járnak dolgozni, ahol lehetőséget kapnak a munka mellett az állatok közelségének, gondozásának élményéhez is. A különféle szakkörök, a gyógyúszás, a lovaglás, a kutyás terápia, valamint a délutáni kollégiumi rendezvények, programok pedig színesebbé, tartalmasabbá teszik tanulóink életét.

Egy másik, említésre méltó hozadéka a hétköznapi programoknak az emberek változó attitűdje, hiszen ha valós élethelyzetekben látják, hogy az értelmi fogyatékosokkal is lehet beszélgetni, hogy ők is képesek alkalmazkodó módon viselkedni, sokkal több pozitív tapasztalatot szerezhetnek, mint egy alkalmi rendezvényen, ahol fél vagy maximum egy óra után különválnak útjaink, és mindenki megy a saját dolgára. Az események, a fellépéseink során megmutathatjuk, mi mindenre vagyunk képesek.

Hogy mi mindenre, arra ékes például szolgálnak a legutóbbi, székesfehérvári országos úszóbajnokság eredményei:

Gyöngyösy Dóra országos bajnok: 200 méter vegyes, arany, 50 méter pillangó, arany, gyorsváltó: 4.

Szarvas Dávid országos bajnok: 50 méter gyors, arany, 100 méter hát, arany, 100 méter gyors, arany, 50 méter hát, arany, 4x50 méteres vegyes váltó: 4.

Szabó Gerda: 100 méter hát, ezüst, 100 méter mell ezüst, 4x50 vegyes váltó: 4.

Mazák Szilárd: 100 méter mell, ezüst, 50 méter mell, 4.

Vályi Keve: 50 méter hát, 4., 50 méter mell, 5., 100 méter mell: 4.

Fillér Dávid: 200 méter gyors, bronz, 100 méter hát, 4., 100 méter mell, bronz, 4x50 méter gyorsváltó: 4.

Jákli Brúnó: 50 méter mell, 4., 50 méter hát: 4.

Veres Szabolcs: 50 méter mell, arany.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!