Hétvége

2015.05.29. 14:41

Cézár legsikeresebb éles nyomkövetése egy postafiók rablásakor történt

Harmadik helyen végzett Cézár kutyájával a veszprémi Takács Krisztián rendőr zászlós a rendvédelmi és fegyveres szervek kutyavezetőinek országos versenyén. A versenyzők járőr, kábítószer-kereső, robbanóanyag-kereső, nyomkövető kategóriában versenyeztek, utóbbiban jeleskedett a veszprémi páros. A szolgálati kutyák és vezetőik versenyét a Dunakeszi Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központban tartották, a díjakat Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy országos rendőrfőkapitány-helyettes, rendészeti főigazgató adta át.

Kovács Erika

- Tizenhat éve teljesítek szolgálatot a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon. Korábban járőrként, körzeti megbízottként dolgoztam - idézi múltját a jelenleg bűnügyi kutyavezető Takács Krisztián. Mint mondja, rendőrként kutyavezető az lehet, aki legalább két év közterületi szolgálat után önként vállalja ezt a munkát. A veszprémi rendőr hathónapos, általános rendőrkutya-vezetői tanfolyamon vett részt, majd OKJ-s kutyakiképzői bizonyítványt szerzett, aztán az első Bolha nevű, kiváló képességű szolgálati kutyája nagy szerepet játszott abban, hogy jelenleg is ezen a területen dolgozik. A kiképző tanfolyamon Dunakeszire vezénylik a rendőrt, ahol szakoktatóval elméleti és gyakorlati foglalkozáson vesz részt, végül minősítő vizsgát kell tenni, és ezután lehet a kutyákat szolgálati célra alkalmazni. A későbbiekben még nyomkövető-, szagazonosító-, kábítószer-kereső kutyavezetői tanfolyamokat is elvégzett Takács Krisztián. Utal rá, hogy a korábbi kiöregedett kutyái helyett nem tudtak biztosítani központi állományból megfelelő szolgálati kutyát, ezért egy barátja tenyészetéből választott ki két négyéves kan kutyát, Hektor szagazonosító, Cézár pedig nyomkövető. Őket utánpótlás céljából hathetes koruktól neveli, majd képezte ki.

- Ezeket a négylábúakat a Dunakeszi Oktatási Központ szakfelügyeleti bizottsága a szolgálati célra kiválóan alkalmasnak minősítette - közli büszkén, hozzátéve: a nyomkövető kutyát a bűncselekmények közvetlen, és a tágabb környezetében bizonyítási eszközök, nyomok, elváltozások felkutatására, az elrejtőzött vagy menekülő elkövető elfogására alkalmazzák. A nyomkövetés célja, hogy kiderítsék a bűncselekmény elkövetőjének útvonalát a járás közben a talajon visszamaradó szagnyomok alapján. Természeténél fogva a kutya két nyomhoz tartozó szag iránt érdeklődik: a vadállat, és gazdája szagához. A zsákmányként számításba jöhető állatok szaga egyben a táplálékot is jelző inger. A gazda személye pedig biztosíték a kutyának, hogy élelemhez jut, vagy védelemben részesül. Így azán bármelyik kutya hajlandó eltávozott gazdáját nyomai alapján felkutatni és követni, mely a gazdához való ragaszkodás következménye.

Takács Krisztián, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendőre a gyönyörű németjuhász kutyával, Cézárral, akivel országos versenyen dobogós helyezést értek el
Fotó: rendőrség

Ahogy Takács Krisztián kiemeli, a nyomkövető kutya kiképzésének sikere azon múlik, megtaláljuk-e a helyes módszert a kutya érdeklődésének felkeltéséhez, és érdekeltté tudjuk-e tenni az idegen személyek nyomának követésében is. A keresőkedv kialakítása és fenntartása a kiképzés alapja és feladata, miközben nagyon fontos a türelem, fokozatosság, következetesség. A versenyen csak kiváló minősítésű kutyák és vezetőik indulhattak. Az első napon szituációs nyomkövetést ők teljesítettek a legsikeresebben. Eszerint a kutyának nyomfelkutatással kellett indulni fenyves erdőben kidőlt fák, bokrok között, miközben két tárgy felkutatását fekvéssel jelezte. A nyom közelében egy tanya állt, és nehézséget jelentett, hogy a kutyának egy vaddisznótúrásos területen, és földúton kellett a nyomot követnie. Közben a versenybíró is mögöttük haladva pontozással értékelte a kutyával közös munkájukat. A második versenynapon fegyelmező, ügyességi és őrző-védő feladatok vártak rájuk, majd a harmadikon mezőgazdasági területen, több órás különbséggel nyomkövetést végeztek.

- Cézár élesben tán legsikeresebb nyomkövetése egy postafiók rablásakor történt, ahol az elkövető menekülési útvonalán megtalálta az általa elrejtett ruházatot, álcázásra használt kellékeket. Egyébként minden nyomkövetés eredményesnek tekinthető, mely a nyomozáshoz információt ad - szögezte le Takács Krisztián. Kiöregedett szolgálati kutyái, Doki, Báró, Harly hozzá kerültek, majd elajándékozta őket. Kiemeli, a magyar rendőrkutyás szakterület méltán világhírű, mely köszönhető a kiváló szakembereknek, kutyáknak.

Takács Krisztián Nagyvázsonyban él, ott volt nyolc esztendeig körzeti megbízott. Tízéves kora óta aktív tájfutó, több nemzetközi versenyen, országos bajnokságokon indult. Passziója a kirándulás, az utazás, a sport. Kéthónapos németjuhász-kutyája családtag náluk, két gyermekének is nagy kedvence.

Elen nekem maga az élet!
Az újságíró jegyzete

Elen visszaadta az életbe vetett hitemet. Nélküle nem tudnék dolgozni, közlekedni, utazni, boltba menni – mondta egy korábbi riportban a halimbai asszony, aki felnőtt korában betegség miatt veszítette el a látását. Beszélgetésünk alatt többször nagy szeretettel kutyájára pillantva megjegyezte, neki Elen, a gyönyörű éjfekete labrador retriver maga az élet! Reggel ő vezeti a buszegállóba, ahol pontosan tudja, hol kell megállnia, majd leszállás után a munkahelyére vezeti, a kórházba, ahol a nő gyógymasszőrként dolgozik, és munka közben Elen okosan várakozik. Munka után a kutya biztonságot adó hámja mutatja az utat boltba, gyógyszertárba, cipészhez, amire gazdája kéri. A vakvezető kutyaiskolát kijárt négylábú tudja feladatát a zebránál, ha kell, gazdája utasítását is felülírja, ha meg kell állni a forgalom miatt, amire csak a vakvezető kutyák képesek.

– Elen visszaadta a látásomat, az önbizalmamat, az önállóságomat, vele minden nap élmény! – jegyezte meg hangjában nagy szeretettel az asszony. Mint mondta, nélküle nem tudna dolgozni, sem normális életet élni, vele viszont tartalmasak a napjai. Nem beszélve a szeretetről, amit akkor érez, ha simogatással viszonozza, amikor Elen odabújik hozzá. A beszélgetés után sokáig bámultam utánuk az utcán. A nő biztonsággal fogta a hámot, a gyönyörű kutya magabiztosan, de féltőn, gondosan, óvó mozdulatokkal büszkén lépkedett, és állt meg a zebránál. A rohanásban, forgalomban ők ketten voltak a tökéletes bizalom, a végtelen béke, a nyugalom, a meghittség, az őszinteség, a valódi szeretet, a másikra figyelés, a törődés, aggódás. Sokan megbámulták őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!