Hétvége

2017.03.03. 16:01

Bujtor István-születésnap Tihanyban és Budapesten - Hetvenöt éves lenne a színészlegenda

Bujtor István 75 címmel nagyszabású műsorral emlékeznek a pályatársak – köztük Kern András, Aradszky László, Reviczky Gábor, Bodrogi Gyula, Voith Ági, Eperjes Károly – a színészlegendára születésnapja alkalmából Tihanyban és Budapesten.

Varga Róbert

Az est szervezői, Bujtor Judit és Bujtor Balázs lapunknak beszélt először az esemény előkészületeinek kulisszatitkairól. Egyebek mellett arról, hogy színpadra lépnek majd az Ötvös Csöpi-filmek egykori gyermekszereplői, és Sándor Mátyás tekintete mellett velük lesz a kalapja, valamint a Pogány Madonna is.

Bujtor István Fotó: Melczer Zsolt

A műsor ötletgazdája az elhunyt színművész felesége, Bujtor Judit, aki annyi szeretetet kap a mai napig Bujtor István tisztelőitől, barátaitól, hogy úgy érezte, így is szeretné megköszönni mindezt, mégpedig a színművész, rendező születésnapja alkalmából. Budapesten május 25-én a MOM Parkban látható majd a Bujtor István 75 emlékműsor, a Tihanyi Szabadtéri Játékok idei szezonja pedig június 30-án ezzel az előadással nyílik.

- Az, hogy István ilyen mély nyomokat hagyott az emberekben, engem is kötelez arra, hogy méltó módon őrizzem az emlékét, és megmutassam az általa felállított mércét. Felelősséggel ezen az esten is, hiszen ő egyáltalán nem élt magamutogatóan. A könnyedsége, lazasága, humora mögött nagy tudás, műveltség, felkészültség, ugyanakkor szerénység volt. Nagyon megható, hogy létezik a közösségi portálon Bujtor István Fan Club. Egészen fiataloktól az idős emberekig írnak oda bejegyzéseket. Tihanyban, a szabadtéri színpadon és Füreden, a szobránál is sokan fényképezkednek. Már tavaly elhatároztam, hogy a mostani kerek évfordulóra megpróbáljuk bemutatni az életét, pályafutását, a filmek, színházi szerepek, fotók, emlékező barátok közreműködésével egy kis műsor keretében. Akit hívtunk, az első szóra vállalta a fellépést - mondta Bujtor Judit. Tőle megtudtuk, hogy négytagú zenekar is közreműködik az esten. Színpadra lép Aradszky László, Kern András, Eperjes Károly, Bodrogi Gyula, Voith Ági, Reviczky Gábor. Eljönnek az Ötvös Csöpi fémjelezte filmek egykori gyermekszereplői, velük lesz Bujtor István filmes korszakának egyik kiemelkedő fotósa, Inkey Alice. Természetesen jön Frenreisz Károly is.

Bujtor Balázs a színházi emléktáblánál Fotó: archív

A bejátszásokkal színesített, sok meglepetést tartogató látványos esten megelevenednek majd Bujtor István életének fontos pillanatai, a gyerekkortól kezdve az iskolás évein, a színész-újságíró rang-adókon, a legendás, emlékezetes színházi és filmes munkáin, állomásain át egészen a veszprémi színház igazgatásáig. A műsorvezető Bujtor Balázs, a színművész hegedűművész fia lesz. Ő beszélget majd a meghívott vendégekkel a színpadon.

- Nem a gyász szomorúságával, hanem jó érzésekkel, emlékező, mosolygós szívvel, barátokkal készülünk erre a műsorra. Édesapám el is várná ezt a hangulatot tőlünk, különösen most, a születésnapján venné azt zokon, ha nem nevetnénk, nem éreznénk jól magunkat. Annyian szerették, szeretik a mai napig, hogy ez még mindig meglep, s nagyon meghat engem is. Többezres rajongótábora van a közösségi portálon. Ha valamit megosztok róla, azonnal ömlenek rá a kommentek, írják, kinek mi jut eszébe a bejegyzésről. Belenőttem az ő pályafutásába, sikereibe. Most is megnézem a filmjeit, s ugyanúgy tudok nevetni ezredszer is az Ötvös Csöpi-s sorozaton, mint sokan mások - válaszolta érdeklődésünkre Bujtor Balázs. Ő is részt vett a műsor szervezésében, összeállításában. Természetesen izgul, hogy minden jól sikerüljön. Bízik abban, hogy az általuk kitalált képi világ, a bejátszások, a fotós emlékek is hozzájárulnak a méltó születésnapi emlékezéshez.

Bujtor Judit Fotó: Hatlaczki Balázs

Lapunkkal azt is megosztotta, hogy elviszi magával majd a Pogány Madonnát ábrázoló szobrot, amely filmgyári kellék, és őrzi már egy ideje, s ott lesz vele Sándor Mátyás kalapja is, amelyet édesapja viselt a nemzetközi sikerfilmben. Mindezek mellett egy különleges kiállítás is megtekinthető majd. Bujtor István rajongója, név szerint Pál Gábor dioráma maketteket készített néhány emlékezetes Bujtor-film jeleneteiből, s ezt is láthatja majd a közönség.

Így készül tehát Bujtor István családja a színművész 75. születésnapjára. Ezen- felül pedig minden ott lebeghet a végtelenben, az emlékekben, Sándor Mátyás tekintetével együtt - ezúttal ünnepi fényben.

- Pistával a Kapaszkodj a fellegekbe című, szovjet-magyar koprodukcióban készült filmben találkoztam először az 1970-es évek elején. Szász Péter rendezte az alkotást, a Tanácsköztársaság idején játszódott, és mi, fiatal színészek voltunk az úgynevezett Lenin-fiúk. Egy nyáron keresztül forgattunk a Szovjetunióban, Moszkvában, Leningrádban, sokat repültünk, haza is jöttünk közben. Sok időt töltöttünk együtt, a humor és a közös munkák hoztak közel egymáshoz bennünket. Pár évvel később a Vígszínházban együtt játszottunk a Kakukkfészek című darabban. Ő volt az Indián, én Billy Bibbit. Aztán 1980-ban kitalálta az Ötvös Csöpi-Kardos doktor főszereplőpárosra épített filmeket, ezeket mindig itt forgattuk, a Balatonnál. Be van ez a környék "Bujtorozva" - mesélte lapunknak korábban Kern András.

Ötvös Csöpi: filmes robbanás

A remek színművész pályafutása alatt 59 filmszerepet játszott el. Többek között olyan legendás alkotásokban láthatták a nézők, mint a Szemüvegesek, a Karambol, a BUÉK, Az oroszlán ugrani készül, Fiúk a térről, a Fekete gyémántok, A kőszívű ember fiai, A Pendragon legenda, A dunai hajós, a Pogány Madonna vagy épp a kultikussá vált Sándor Mátyás.

A Pogány Madonna legendás párosa Fotó: Inkey Alice

Ő teremtette meg Ötvös Csöpi figuráját. Az 1980-as évek elejének nagy balatoni filmes robbanása volt a mozikban A Pogány Madonna bemutatása. Akkor egymillióan nézték meg az alkotást - ez rekordnak számított -, azóta pedig reneszánszát élik az Ötvös Csöpi-s filmek a televíziókban. Bujtor István magyar tengernél játszódó történetei (Csak semmi pánik, Elvarázsolt dollár, Hamis a baba, Zsaruvér és csigavér epizódok) nemcsak szórakoztatóak, hanem kordokumentumok is egyben. Bujtor István színpadon játszott Győrben, a József Attila Színházban, Pécsett, a Vígszínházban, volt a Mafilm társulatának tagja, ezután Székesfehérvárhoz kötötte szerződése, majd 2008 és 2009 között a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt. A teátrumban megrendezte a Hyppolit, a lakáj című darabot, és színpadra állította a Kakukkfészek című előadást, amelyben szerepelt is.

Kevesen tudják, hogy Bujtor István édesanyja is vitorlázott versenyszerűen. Náluk a sportág szeretete családi hagyomány volt. Kiskorában, testvére, Latinovits Zoltán tanította az alapokra.

A színművész tiszteletére idén augusztus 20-án hagyományteremtő szándékkal rajtol el a Bujtor István-vitorlásverseny Balatonfüreden kimondottan oldtimer hajók számára.

A népszerű színművész hosszú évekig eredményesen versenyzett a 30-as cirkáló hajóosztályban, az 1936-ban épült Rabonbán kormányosaként. Hatszoros magyar bajnok vitorlázó volt. Állandó versenyzőtársai közé tartozott Holovits György, Németh Miklós és Mészáros Géza. Sokat tett a sportág népszerűsítése érdekében. Balatoni filmjei elképzelhetetlenek lettek volna vitorlások nélkül. Ezért balatonfüredi szobra sem talapzaton áll, hanem vitorlázás közben ábrázolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!