Hétvége

2017.06.02. 15:50

Az élet beteljesedése - Nagy Károly apát-kanonok pünkösd ünnepének üzenetéről

VESZPRÉM - Pünkösd ünnepe nemcsak egy múltbeli esemény, hanem folyamatosság, az isteni kegyelem állandó belénk csöpögtetése, mondta Nagy Károly apát-kanonok, a Szent Mihály-bazilika plébánosa.

Balla Emőke

A pünkösd a legnagyobb ünnepek közé tartozik, az egyház kezdete, ekkor történt, hogy az apostolok elteltek a Szentlélekkel, Jézus tanítása a 12 apostol által eljutott a világba. Pünkösd az élet beteljesedése. Kiárad a Szentlélek, betölti, életre hozza, fenntartja az egyházat, az apostolokat és a híveket.

- Pünkösd az egyház születésnapja, ekkor kezdődött az egyház megállíthatatlan történelmi menete. A Szentlélek élteti, vigyáz rá, irányítja, vezeti az egyházat. Ajándékot kaptunk a Szentlélektől, mi ennek a személyes ajándéknak vagyunk a hordozói, mondhatnám úgy is: mi vagyunk a Szentlélek erejének örökösei és birtokosai. Ezért pünkösd ünnepe nemcsak egy múltbeli esemény, hanem folyamatosság, az isteni kegyelem állandó "belénk csöpögtetése".

Az ötvenedik nap már az Ószövetségben is jelen volt: a hét bibliai ünnep egyike, melyet Isten rendelt el Izrael népének. Az Újszövetségben pünkösd húsvét után az ötvenedik napon történt. Krisztus megígérte, hogy elküldi a Szentlelket, az apostolokat elárasztotta, megerősítette.

- Meglepetés volt számukra ez az erő, az új élet. Ezeket az apostolokat, akik addig gyámoltalanok, félénkek voltak, bezárkóztak, féltek, hogy Jézus Krisztus sorsára jutnak, a zsidók kivégzik őket, a Szentlélek eltöltötte erejével, ajándékával. Isten Szentlelkének nincs akadálya, tüzessé, bátorrá tette őket. Ennek a hatását lehet tapasztalni, amikor Péter apostol eltelik a Szentlélekkel, és az, aki korábban gyáva és félénk volt, megtagadta Krisztusát, ezután semmivel sem törődve kiáll és elkezd prédikálni. A Lélek beszél belőle. Jézus Krisztust élteti, aki meghalt, akit megfeszítettek, aki feltámadt. Így indul el az egyház is.

Nagy Károly arról is beszélt, hogy bár gyakran látjuk a Szentlelket galamb képében ábrázolni, a Szentlélek nem galamb, nem tűz, hanem maga az Isten. A harmadik isteni személy, aki elválaszthatatlan a Szentháromságtól, aki vigyáz, őriz, az egyházat kormányozza, megújítja.

- A Szentlélek nem tűz, nem fúvó szél, hanem más. Akit minden apostol és minden tanítvány személyes ajándékként kap meg, mégis Ő a közösséget éltető, a különbözőségeket áthidaló adomány. Minden esetben kicsit más és másként működik. Miközben mindent betölt, úgy mindent el is indít. Nélküle az összes kezdeményezésünk unalmas, kiszámíthatatlan és bizonytalan lenne. Az ő ereje éltet, ami által az ember képes megújulni, megerősödni, betegségből gyógyulni.

Pünkösd sokak számára nehezen érthető, ahogyan az apát-kanonok fogalmaz: a Szentlélek elfelejtett isteni személy. Ma is kellene arra figyelni, hogy a Szentlélek vezetése, ereje hogyan mutatkozik meg az életünkben.

- Nekünk, papoknak is figyelnünk kellene arra, hogy amikor beszélünk, belőlünk a Szentlélek ereje szól. Ő az, aki hidat ver a szétszakítottak és a megmaradtak között. Az ökumenikus gondolatban is a Szentlélek vezet bennünket. A reformáció ötszázadik évében a Szentlélek fogja újjászülni, lebontani azokat az akadályokat, gátakat, amiket a történelem emelt. Hogy az egyház egy test legyen.

A tizenkét tanítvány elkezdte művét, missziós útjára indult az egyház. A Szentlélek kegyelme az egyház továbbélése. A keresztény élet kiváltsága, hogy hitbeli meggyőződésünket a Szentlélek irányítja.

- Ahhoz, hogy a Szentlélek vezessen bennünket, teljes egészében el kell fogadnunk az ő jelenlétét és alkalmassá kell tennünk magunkat, hogy iránymutatását befogadjuk. Ez a titka a 2000 évnek. Önmagunkról lemondunk és rá hagyatkozunk. Jézus megígérte, hogy elküldi a Szentlelket, hogy velünk marad minden napon. Nekünk ott kell építenünk Isten országát, ahol vagyunk, de fontos, hogy ne a mi akaratunk legyen meg, hanem Istené.

Ma, amikor a migrációval fenyegetve érzi magát a keresztény egyház, nekünk tudatosítani kell, hogy üldözni fognak bennünket Jézus Krisztus nevéért. De nem szabad elfelejteni, hogy Jézus azt ígérte: veletek maradok a világ végezetéig . Ezért kell teljes erővel visszatérni a keresztény gyökerekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!