Hétvége

2017.05.05. 16:10

Az égbolt fürkészői - Távcsövekkel a pápai Fő téren

Pápa - Nem mély, elvont kérdésekkel foglalkoznak, sokkal inkább kikapcsolódásképpen jönnek össze hónapról hónapra a 2011-ben alakult Pápai Csillagászszakkör tagjai.

Polgár Bettina

A jó hangulatú társaság remek kapcsolatot ápol többek között az égbolt lelkes úrkúti, csornai és bakonybéli csodálóival is

Dani Tamás, a Pápai Csillagászszakkör vezetője elmondta, taglétszámuk jelenleg tíz fő körül mozog, és rendszerint minden hónap második péntekjén találkoznak a helyi Huszár Közösségi Házban.

- A különböző rendezvényeink alkalmával nem titkolt célunk, hogy tagokat toborozzunk, így szívesen veszünk részt a városi eseményeken, illetve igyekszünk egyéb fórumokon is bemutatkozni. Lényeges számunkra, hogy a nagy számok törvénye alapján minél több emberhez eljussunk, és csatlakozzon hozzánk, aki erre kedvet érez - magyarázta a szakkörvezető.

Mint mondta, a csillagászat tárgykörét tekintve többet tudnak, mint egy átlagember, de nem mély, elvont kérdésekkel foglalkoznak, sokkal inkább a közös érdeklődési kör és a kikapcsolódás lehetősége motiválja amatőr tagjaikat. - Nem vesszük szigorúan, ha valaki kihagy egy szakköri foglalkozást, ugyanakkor az a jelmondatom ezzel kapcsolatban: aki nem jön el, szegényebbé válik, és nem látja, ismeri meg mindazt, amit a többiek - fogalmazott.

Dani Tamás kiemelte, kedvezőtlen, zord időjárás mellett leginkább a Huszár Közösségi Házban beszélgetnek, ismereteket cserélnek, ha azonban az égiek kegyesek, felpakolják a távcsöveiket és keresnek egy alkalmas helyszínt az égbolt fürkészésére. A társaság nagy részét ugyanis leginkább a csillagos ég kémlelése köti le.

- Jó kapcsolatot ápolunk az Úrkúti Csillagászati Klubbal és a Csornai Csillagászati Klubbal, valamint a Pannon Csillagdával. Balatonfűzfőn ugyancsak található csillagvizsgáló, az ottaniakat szintén vendégül láttuk már. Igyekszünk kifelé is nyitni, hiszen abból csak profitálhatunk, hogy érdekes, új dolgokat ismerünk meg, és így a szakkör is előreléphet - mutatott rá.

Dani Tamás hozzáfűzte, csupán három éve tagja a Pápai Csillagászszakkörnek, ennyi idő alatt azonban a csoport vezetőjévé vált.

Dani Tamás, a Pápai Csillagászszakkör vezetője
Fotó: Molnár Márk

 

- Érdekeltek a csillagok, és idővel eljutottam arra a szintre, hogy keressek magamnak egy közösséget, és megpróbáljak előrelépni. Mióta a szakkör tagja vagyok, rengeteg információnak utánanéztem itt-ott, főleg az interneten, és amikor tartunk egy-egy előadást, megpróbálom másoknak is átadni az így szerzett ismereteket - fejtette ki.

 

Legutóbb a csillagászat napja alkalmával találkozhattak a lelkes csoport tagjaival az érdeklődők a pápai Fő téren. - Hónapokkal ezelőtt elhatároztuk, hogy mi is valamilyen módon megemlékezünk erről az alkalomról. Olyan rendezvényt akartuk szervezni, amelyen meg tudjuk mutatni, mivel is foglalkozunk, hiszen nem kifejezetten olcsó hobbi a miénk, és nem minden háztartásban van egy távcső a sarokban felállítva. Aki eljött, egy olyan technikával találkozhatott, ami nem hétköznapi. Néhány szerencsés látogató pedig megnézhette például a napfoltokat is, amikor a felhők között kisütött a Nap - ismertette Dani Tamás.

 

 

Megjegyezte, a gazdag program egyik eleme lett volna az esti csillagfürkészés, ez viszont sajnos a borús, felhős időjárás miatt elmaradt. Búslakodásra azonban nem volt ok, hiszen ennek ellenére is számos érdekesség várta a Fő térre ellátogatókat. - Felállítottunk egy mini naprendszert, amelynek részeként a kihelyezett fényképállványok egy-egy bolygó állomását jelképezték. Megpróbáltuk méretarányosan ábrázolni a naprendszerünket, hogy a laikusoknak is legyen rálátása arra, milyen méretek, léptékek fordulnak itt elő. Az egymillió kilométeres távolság ugyanis nehezen elképzelhető, de ha azt mondom, hogy ez a kék labda a Nap, ettől 10 méterre van egy kis mustármag, 20 méterre egy borsószem, akkor már van viszonyítási alap. Azonban nem tudtuk a Naprendszer minden részét méretarányosan ábrázolni, mert egyes pontjai túlzottan messze lettek volna a Fő tértől az említett hatalmas távolságok miatt - tájékoztatott a Pápai Csillagász-szakkör vezetője.

 

 

Dani Tamás kiemelte, az eseményre különböző távcsöveket is magukkal hoztak, amelyeket két fő csoportra, lencsés és tükrös távcsőre lehet bontani. - Hiába figyeljünk ugyanazt az égboltot, különböző távcsövekkel más és más felbontásban láthatunk érdekes dolgokat. Ezeket a Fő térre ellátogatók közül többen kipróbálták. Emellett a szakkör tagjai felkészültek egy-egy bolygó tulajdonságaiból, így az érdeklődők kérdéseket is feltehettek, amelyekre igyekeztünk válaszolni, előrebocsátva, hogy nem vagyunk szakemberek - fogalmazott. A szakkör vezetője hozzátette, bízik benne, hogy a program résztvevői hasznos ismeretekkel és értékes élményekkel gazdagodtak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!