Hétvége

2017.07.21. 18:07

Az angyalbőr nőkön is jól áll - Beszélgetés Soós Gyulával a katonai pálya szépségeiről

Szép életpályát vázol fel a Magyar Honvédség a katonáinak, ezt én is megkaptam, és igyekszem visszaadnia munkatársaimnak- mondta Soós Gyula őrnagy.

Penk Tímea

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Veszprém Megyei Toborzó és Érdekvédelmi Központjának negyvenéves parancsnoka a szabadsága idején is büszkén mesél a katonai pálya szépségeiről és munkája eredményeiről.

Az őrnagy Ózdon született, majd miskolci tanulmányai alatt vett részt egy katonai tájékoztató előadáson. Azonnal eldöntötte, hogy a honvédséghez szegődik.

- A budapesti katonai iskolában szereztem híradó végzettséget 1995-ben. Toborzással 1999 óta foglalkozom. Ez akkoriban egy teljesen új feladat volt, az elsők között vettem részt benne.

Kezdetben országos feladatokat láttam el, majd a nyugati régióban tevékenykedtem. A szervezet átalakulása után kerültem a jelenlegi beosztásomba, ahol Veszprém megye mellett Vas és Győr-Moson-Sopron munkájáért is felelek - számolt be Soós Gyula.

- Egy korábbi felettesem szerint a parancsnoknak soha nincs szabadideje, és ezt én is így gondolom. A visszajelzések azt igazolják, hogy jól végezzük a feladatainkat, országos szinten is kiemelkedő programokat rendezünk és szép eredményeket érünk el - ismertette az őrnagy.

Az elmúlt időszakban munkatársaival körbejárták a megye középfokú intézményeit, a programhoz az MH 54. Veszprém Radarezred és az MH Légivezetési és Irányítási Központ állományában szolgáló katonák is csatlakoztak. Júniusban pedig egy nagyszabású dinamikus bemutatót tartottak a Veszprém Arénában, ahol 29 katonai szervezet mutatkozott be. Soós Gyula sikeresnek értékelte az országosan kiemelkedő rendezvényt, amelyen szerződést is kötöttek új tartalékos jelentkezőkkel.

Kiemelte, hogy mindezt csak azért tudták megvalósítani, mert a megye, illetve a város folyamatosan támogatja a munkájukat. A megyei katonai szervezetek parancsnokai pedig mindig mellette állnak.

- A sorkatonai szolgálatot 2004-ben felfüggesztették, így a Magyar Honvédségbe önkéntes jelentkezés útján lehet csatlakozni. Azok a katonák, akik a mindennapokban helytállnak, hivatásuknak választották a honvédséget, naponta teljesítenek szolgálatot, ők a szerződéses katonák. Rajtuk kívül olyan katonákra is szükség van, akik tartalékosként segítik a munkánkat. Tartalékos erő nélkül nem létezhet haderő. Az önkéntes műveleti tartalékos a Magyar Honvédség tartalék erejét képezi.

Soós Gyula őrnagy soha nem bánta meg, hogy a katonai pályát választotta, és a fiát sem beszélné le róla 
Fotó: Archív

A Magyar Honvédség katonai szervezeteinél pótolja azokat, akik más feladatokban vesznek részt, vagy segítik az ő munkájukat, illetve bevonhatók a határ menti feladatokba is - magyarázta az őrnagy. Hozzátette, idén létrehozták az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert. Az ország valamennyi járásában megalakítandó, területi elven szervezett önkéntes tartalékos századok célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő.

- A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről - ismertette Soós Gyula. Hangsúlyozta, hogy miután protokolláris feladatai is lehetnek a tartalékos katonáknak, jelenlétük emelheti helyi szinten is az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát.

Ők a saját településükön vagy járásukban látnak el feladatokat.- A katonai szolgálatra történő jelentkezéshez szüksé-ges egészségügyi alkalmassági vizsgálat elvégzése rugalmasabbá vált: a jelentkező a saját háziorvosától kérhet igazolást, melyet a szükséges leletekkel együtt a toborzóiro-da juttat el az alkalmassági vizsgálatot végző kecskeméti Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetbe. Ma már a területvédelmi tartalékosok alapkiképzése is rugalmasabb, járásukban kapják meg alapkiképzésüket, ott, ahol élnek, így a családtól sem kell hosszú időt távol tölteniük - számolt be a központ parancsnoka.

Elmondta, hogy katonai feladatok ellátására csak 18. életévüket betöltött magyar állampolgárok jelentkezhetnek a nyugdíjkorhatár betöltéséig. Férfiak és nők jelentkezését egyaránt várják. Az őrnagy úgy látja, ha egy nő fel tud és akar készülni egy-egy nehezebb feladatra, akkor lehetőséget kell neki adni, és ugyanez érvényes akár az ötvenes éveik végén járó jelentkezőkre is.

- A tartalékosok szerződéskötési és rendelkezésre állási díjat kapnak azért, hogy a honvédség rendelkezésére állnak, ezen kívül pedig illetményt kapnak. A katonai pálya biztos megélhetést nyújt, de az alapjövedelmen kívül béren kívüli juttatásokat is biztosít, ez a mai világban nagyon sokat számít. Már a nyolc általános iskolai végzettségű személyeknek is tudunk feladatot adni, de odafigyelünk a katonák képzésére is - hangsúlyozta Soós Gyula, aki maga is a honvédségi pályája alatt végezte el a főiskolát, egyetemet, és szerezte meg nyelvvizsgáját.

Szerinte jó életpályát nyújt a honvédség, ami vonzó a fiatalok számára.- A toborzóközpontunk igyekszik eljutni a legkisebb településekre is, hogy hitelesen bemutassuk a katonai pályát. Aktív együttműködésben állunk a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel és a veszprémi büntetés-végrehajtási intézettel is - mondta az őrnagy, aki soha nem bánta meg, hogy ezt a pályát választotta, és a jelenleg kiskamasz fiát sem beszélné le róla.

Csábító uniformis

Egyik pályaválasztási teszten merült fel a kérdés, hogy az állást kereső szeretne-e egyenruhában dolgozni, vagy inkább a civil megjelenést kedveli. Nemcsak a pályaválasztóknak, hanem a pályamódosítóknak is érdekes lehet a megjelenés kérdése. Van, aki

a fehér köpenyt öltönyre cseréli, amikor a gyógyítás helyett politikai pályára lép. De már olyat is hallottunk, hogy tudósból lett katona; a második világháborúban például nyelvészeket alkalmazott a hadsereg kódolt hadüzenetek megfejtésére.

Azt mondják, a nők is jobban vonzódnak az egyenruhás férfiakhoz, mert hősöket látnak bennük: a rendőrökben, a tűzoltókban, a katonákban... Az anyák viszont éppen ezektől a veszélyes pályáktól óvják fiaikat, és újabban egyre inkább a lányaikat is.

Az uniformisnak varázsa van. A viselőjének úgy kell megőriznie egyéniségét és emberségét, hogy közben magasabb célokat teljesít: parancsnak engedelmeskedik, rendkívüli felelősséggel tartozik csapatáért, embertársaiért, hazájáért, na és az esetleges fegyverhasználatért; élet-halál uraként egyetlen percre sem veszítheti el önkontrollját, mert az végzetes következményekkel járhat.

Egyszerre szép és félelmetes az egyenruhások felvonulása, mert ahogyan az ünnepségre tartanak, úgy akár a harcmezőkre is indulhatnak...

Vidám, sőt, poénos hétköznapi történetek is születtek már az uniformis viseléséből vagy annak hiányából: a rendőrkapitánynak „nincs ruhája”, amikor éppen civilben van; a bírót nehéz felismerni az utcán „ruha nélkül”; vagy hirtelen felpillantva akár papnak is nézhetünk egy taláros ügyvédet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!