Hétvége

2016.05.13. 17:20

Az alma és a fa esete

Európa-bajnoki címek, világbajnoki elsőségek, világkupa-győzelmek, világcsúcsok fűződnek a veszprémi Hablicsek Norbert és Hablicsek Huba nevéhez. Apa és fia, akik együtt több mint négy mázsát képesek felhúzni.

Heffler Péter

Gyakori, hogy a sport világában az alma nem esik messze a fájától, vagyis a csemete azt választja, amit az apja is egykoron. Lehet példát találni a labdarúgásban, kosárlabdában, vízilabdában, bokszban, de még a Formula- 1-ben is. A legnagyobb címeket elhódító apa-fia párosokból világszerte sincs sok, nem- hogy hazánkban, mégsem kell messze menni, ha világhírű duót szeretnénk találni. Noha az erőemelő sportág versenyzőit kevésbé ismerjük, mivel közel sincsenek annyit rivaldafényben, mint például a labdajátékok képviselői, de a veszprémi Top Gym SE versenyzői minden túlzás nélkül nevezhetők sportáguk legjobbjainak, hiszen nemzetközi versenyekről rendre zsáknyi éremmel, világcsúcsokkal térnek haza. Azonban van két versenyzője az egyesületnek, akik nemcsak szép sikereik miatt tűnnek ki, hanem mert - mind országos, mind európai viszonylatban nézve is - különös párost alkotnak. Az ugyanis bármelyik sportágban élményszámba menő, nem csak az edzőtermek világában, ha apa és fia együtt készül a különféle világversenyekre. Hablicsek Norbert és Hablicsek Huba immáron öt éve edz együtt, és azóta ketten összesen tizenkét világcímet szereztek, csaknem húsz rangos nemzetközi sikernek örülhettek. Ráadásul egy különleges sorozat is fűződik a nevükhöz, miszerint ahol együtt indultak, ott mindig nyertek is - mindketten. A titkuk roppant egyszerű, örömüket lelik abban, amit csinálnak, ezenfelül imádnak nyerni, illetve mindennél jobban szeretnek együtt edzeni.

Amikor arról kérdezem őket, hogy miért pont ezt a sportágat választották, apa és fia válasza összecseng. - Régebben fociztam, amiben ugye több emberen múlik az eredményesség - kezdte Hablicsek Norbert. - Egy idő után egyre inkább késztetést éreztem, csak rajtam álljon, hogy nyerek-e vagy nem. Így több sportágat is kipróbáltam, de huszonöt évvel ezelőtt végleg megfogott az erőemelés, amit természetesen egy kevés más jellegű mozgással, így futással és biciklizéssel igyekszem kiegészíteni manapság - árulta el a negyvenkét esztendős édesapa.

Pár év múlva már hárman indulhatnak a Hablicsek családból erőemelő versenyen Fotó: Heffler Péter

- Kilenc évig úsztam, gördeszkáztam, illetve hobbiszinten ma is szertornázok, de 2011-ben apa hatására elkezdtem az erőemelést. Noha mindig egyéni sportot űztem, de ebben találtam meg igazán önmagamat. Ha lehet, itt még jobban tetszik, hogy a magam eredményességének a kovácsa lehetek - mondta már Hablicsek Huba, aki két világkupa-, egy Európa-bajnoki győzelmet számlál, emellett profi magyar bajnok és többszörös nemzetközi kupagyőztes, valamint két világszer- vezetnél tart világcsúcsot.

Az ipari szakközépiskolában idén érettségiző tizennyolc esztendős Huba a versenyeken abszolút kategóriában rendre elsőként végez, mivel a testsúlyához képest jóval nagyobb tömegeket mozgat meg, mint a többiek. Édesapja büszkén mesélte, hogy például egy szlovákiai kupán történt, amikor is egy százötven kilogrammos ifjúsági versenyző a saját súlycsoportját kétszázhúsz kilós felhúzással magabiztosan megnyerte, de egyből kikerekedett az illető szeme, amikor meglátta az ötvenkét kilós Hubát, amint megnyeri az abszolút kategóriát, ugyanis a veszprémi versenyző százharminc kilogrammot húzott fel.

Persze az édesapa azért még jócskán megelőzi fiát, hiszen ötszörös Európa-bajnok, kétszeres világbajnok, többszörös helyezett világeseményeken, világkupagyőztes RAW-ban, vagyis a ruha nélküli felhúzásban, és guggolásban is világcsúcs fűződött a nevéhez. Előbbit kétszáznyolcvanhét és fél, utóbbit pedig háromszáztíz kilogrammal csinálja, mégsem ezekre a sikerekre a legbüszkébb, hanem egy bizonyos versenyére. - A csehországi Európa-bajnokságon indulhattam először a fiammal, ez a legnagyobb élményem ebben a sportágban. Az már csak hab a tortán, hogy mindketten nyertünk - mondta Hablicsek Norbert, akinek egy komolyabb sérülés leküzdésében is sokat jelentett a fiával való közös munka. - Nem olyan régen leszakadtak az ínszalagok a vállamban, és fél évvel ezelőtt meg kellett műteni. Azonban ebben is a jót próbálom nézni, mert legalább száz százalékig Hubára koncentrálhattam a felépülési idő alatt - tette hozzá az édesapa, aki még elárulta, hogy a hétvégén Pozsonyban rendezendő nemzetközi versenyen megdöntené minden csúcsát, és egy nap három számban is súlyt ragadna. Itt egy siker, amiért rengeteget tett az utóbbi időben - mindennap két, két és fél órákat edzett -, úgy véli, új erőt jelenthetne a folytatásra. Folytatás pedig lesz, mivel május 27-én Szerencsen a kvalifikációs magyar bajnokság, majd június közepén az Európa-bajnokság vár rájuk Gyulán. A nem is olyan távlati céljaikban viszont nem a páros versenyzés szerepel első helyen.

- Az igazán nagy álmom, hogy hárman, már a kisebbik fiammal, Hunorral együtt versenyezzünk - zárta végezetül az édesapa, aki erre akár
hat-hét év múlva reális esélyt is lát. A most nyolcesztendős Hunor viszont - ha lehet - még apjánál is céltudatosabb. A kérdésre, miszerint mi szeretne lenni, ha nagy lesz, azt felelte: világbajnok, mint apa!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!