Hétvége

2017.03.31. 16:40

Az akadémiától a pop-artig - Végleg bezár a gyűjtemény

Veszprém - Vasárnap végleg bezár a László Károly Gyűjtemény, szombaton és vasárnap látogatható utoljára, tárlatvezetéseket is tartanak.

Balla Emőke

Az örökös visszavonta a letétet.A László Károly Gyűjteményt 2006-ban helyezték el az erre a célra felújított Dubniczay-palotában. A város, a Művészetek Háza az Európai Unió Regionális Operatív Programja keretében pályázott, az ötéves fenntartási időszak 2011-ben járt le, ez idő alatt 100 ezer látogatót fogadott, tíz év alatt 180 ezret.

2000 négyzetméteren, nyolc teremben 250 mű volt látható. Az akadémiától a pop-artig - művek, stílusok a XX. századból című anyag hűen tükrözi László Károly műgyűjtő széles körű képzőművészeti érdeklődését, a gyűjtemény színes, változatos pillanatfelvételeket mutat a XX. század képzőművészetéből. A festmények, szobrok, grafikák többsége magyar művészek munkája. Rippl-Rónai József, Aba-NovákVilmos, Molnár C. Pál, Andrássy Kurta János a XX. század "klasszikusan modern" alkotói. A konstruktivizmus, a Bauhaus óriásai hangsúlyosan szerepelnek a gyűjteményben. Kassák Lajos négy képarchitektúrája látható, Moholy-Nagy László grafikákkal szerepel. Victor Vasarely-művek is láthatók a tárlaton. Az általa képviselt op-arthoz közel állnak azok a kinetikus alkotások, amelyek a gyűjtemény külföldi anyagát gazdagítják. Világítanak, villognak, forognak; e tulajdonságok a hatvanas években különlegesnek számítottak.

A gyűjtemény külföldi anyagát gazdagítják azok a kinetikus alkotások, amelyek világítanak, villognak, forognak. Hegyeshalmi László egy ilyen darab előtt Fotó: Penovác Károly

A tíz évre szóló együttműködési megállapodást 2011-ben László Károly műgyűjtő, Porga Gyula polgármester és Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója írta alá. 2013-ban László Károly meghalt, az örökös visszavonta a letétet. A gyűjteményt felajánlotta a magyar államnak megvételre. A Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja által felkért igazság-ügyi szakértők készítettek egy ajánlatot, az értéktárbizottság ajánlatát az örökös nem fogadta el. Ha elfogadta volna, a gyűjtemény maradhatott volna Veszprémben, a magyar állam lett volna a tulajdonosa. Hegyeshalmi László elmondta, bíztak a pozitív végkifejletben. Személy szerint is sajnálja, hogy nem így történt, hiszen ez egy értékes gyűjtemény, nagy veszteség, hogy már nem láthatják itt a látogatók. Arról nincs információja, hova kerül az anyag - esetleg vissza Bázelba -, az biztos, hogy nem másik magyar múzeumba. Nem a gyűjtemény helyszínével, működtetésével volt gond, erről mindenki elégedetten nyilatkozott

Jövő héten leszerelik a műtárgyakat, a biztonságos csomagolás után elszállítják azokat. A Dubniczay-palota azonban, ugyanúgy, mint eddig minden kedden, április 4-én is kinyit, hiszen ott jelenleg is látható három kiállítás a téglagyűjteményben, a Várgalériában és a Magtárban.

Hegyeshalmi László közölte, az eddigi funkció megmarad, az épületben tovább- ra is kiállításokat rendeznek majd. A Művészetek Háza több mint húsz éve magyarországi közgyűjteményeket és magángyűjteményeket mutat be; vannak még jelentős anyagok, melyekből nem mutattak be válogatást. Időszaki kiállításokat is terveznek.

Porga Gyula polgármester hozzátette: mivel ez letéti szerződés, a jogszabályok szerint a letevő indoklás nélkül bármikor elviheti a gyűjteményt. Veszprém biztosította volna a gyűjtemény további bemutatását, de az értéktárbizottság és az örökös nem tudott megállapodni az összegben, ezért úgy döntött, hogy elviszi innen. A város minden feltételnek megfelelt, a Művészetek Háza jó gazdája volt az anyagnak.

- Most azon dolgozunk, hogy mihamarabb legyen egy hasonló vagy ennél is jobb minőségű gyűjtemény a Dubniczay-palotában. Vannak lehetséges ajánlatok - közölte a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!